Meny

Rødt-lederens hilsen til finanstoppene:

– Dere er bøller i dress og slips

Irriterer seg: - Finansnæringen truer til seg særbehandling fra politikerne, sier Bjørnar Moxnes. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansnæringens dag går av stabelen i Oslo tirsdag. - Dere har et ufortjent godt rykte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Finansnæringen har ufortjent godt rykte. Bankene er bøller i dress og slips. De holder nordmenns lommebok som gissel og truer til seg særbehandling fra politikerne, sier Moxnes til ABC Nyheter, idet statsminister Jens Stoltenberg, andre toppolitikere, finanstopper og presse strømmer til årets Finansnæringens Dag.

- DNB-sjef Rune Bjerke klarte for eksempel å presse regjeringa til å droppe den planlagte bankskatten, og truer med å skyve regninga for alle nye reguleringer over på forbrukerne ved å øke rentene, sier Moxnes.

Han irriterer seg over bankenes gode omdømme blant folk flest, slik det framgår av meningsmålinger Finans Norge har fått gjennomført.

Les også: DNB setter opp lånerenta

- De tar stadig mer

- Verden over ser vi hvordan bankene er i ferd med å slippe unna å betale for finanskrisa de selv skapte. Ikke en eneste bankdirektør er fengslet og stilt for retten, selv om det er grundig dokumentert at bankene svindlet, løy og brøt loven, sier Rødt-lederen.

- Bankene slipper unna fordi kunnskapsnivået om bankenes rolle i finanskrisa er for lav. Media, såkalte eksperter og politikere viderebringer myter om at krisa ble skapt av at folk har levd over evne, fortsetter Moxnes.

- Det er beviselig feil, i årene før krisa gikk stadig mer av overskuddet i næringslivet til eierne og mindre til de ansatte, sier han og viser til en film hans nestleder Marie Sneve Martinussen har laget om hennes forklaring på hva som skjer.

Les også: - Nå må dere kutte utbyttet til aksjonærene!

Planlegger en ny bank

Ifølge Rødt-lederen har bankene altfor mye makt.

- DNB-sjef Rune Bjerke har mer makt enn de fleste regjeringsmedlemmer. DNB er så store at de kan øke rentene uten å risikere å tape kunder, sier Moxnes, som har liten tro på rådgivere som da sier det bare er å bytte bank.

- De mindre bankene følger bare etter på rentehevingen. Bankkundene har ingen mulighet til å straffe bankene for oppførselen sin, siden de er tvunget til å bruke private banker som alle oppfører seg likt, hevder Moxnes.

- Dette er en markedstvang Rødt vil utfordre ved å opprette en offentlig, gebyrfri bank. En offentlig bank vil gjøre det vanskeligere for DNB og andre å true med renteøkninger, siden folk har et ikke-kommersielt alternativ å gå til, sier Bjørnar Moxnes.

Les også: Inga Marte Thorkildsen går hardt ut mot bankene

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus