Meny

Fengslet kurderleder varsler «historisk» våpenhvile

En representant for det kurdiske partiet BDP tenner en fakkel foran en plakat med bilde av den fengslede kurderlederen Abdullah Öcalan i Istanbul. Öcalan varslet mandag fra fengselet der han soner en livstidsdom at han torsdag vil komme med det han kaller en historisk kunngjøring om våpenhvile. Foto: Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fengslede kurdiske opprørslederen Abdullah Öcalan varsler det han kaller en historisk kunngjøring om våpenhvile. Utspillet kan få betydning for en konflikt som har vart i 28 år og kostet rundt 40.000 liv.

Öcalan, som i 1999 fikk en livstidsdom for terrorisme og fortsatt sitter i fengsel, har siden slutten av fjoråret forhandlet med den tyrkiske regjeringen.

Mandag forteller han at han torsdag vil gi den kurdiske PKK-geriljaen beskjed om å legge ned våpnene.

– Jeg vil at våpenspørsmålet skal bli løst så raskt som mulig – uten at ett eneste liv går tapt, understreket Öcalan. Han ba samtidig om at den tyrkiske nasjonalforsamlingen gjør sitt for å skape fred med kurderne.

– Våpenhviler har kommet og gått i denne konflikten, men dette er første gang Öcalan har forhandlet direkte med en tyrkisk statsminister om en fullstendig løsning på konflikten, skriver nyhetsbyrået Reuters med henvisning til den tyrkiske regjeringssjefen Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias justisminister, Sadullah Ergin, tror at Erdogan kan gi PKKs væpnede grupper ordre om å trekke seg tilbake til baser i det nordlige Irak.

Denne tilbaketrekningen kan være fullført innen utgangen av året, skrev den tyrkiske avisen Millyet mandag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus