Meny

Høyre vil satse på omsorgsteknologi

– BØR SPORES: GPS-sporing av demente personer kan gi økt trygghet og er en av de teknologiske løsningene Høyre ønsker å satse på i omsorgssektoren. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– GPS-sporing kan gi eldre mulighet til å bo hjemme lenger, sier høyreleder Erna Solberg.

I talen til partiets sentralstyre la partileder Erna Solberg blant annet vekt på begrepet «omsorgsteknologi».

Hun trekker frem GPS-sporing av demente pasienter som et positivt eksempel på at teknologi blant annet vil kunne bidra til større trygghet slik at eldre kan bli boende hjemme lenger.

– Jeg mener dette er en teknologi som er fremtidsrettet. Det kan skape ro hos pårørende. Etter hvert som man blir usikker som dement, blir det hemmende. Demens utvikler seg raskere når man flytter på seg. Det er ofte en nedadgående tendens når man flytter på sykehjem eller i bokollektiv, fordi man da kommer i nye omgivelser, sier Solberg til ABC Nyheter.

Les også: Demens er vårt tids helsebombe

– Vil redde liv

Daglig leder i Norske redningshunder, Jim Olav Hansen, som ofte er involvert i leteaksjoner der demente personer er savnet, mener GPS-merking helt klart kan bidra til å redde liv.

I en betydelig andel av organisasjonens vel 400 oppdrag i fjor, var det demente personer som var savnet.

– Det er ingen tvil om det vil redde liv. Eldre mennesker kan være ganske spreke, og kan forflytte seg på store avstander. Det kan i verste fall gå mange dager før man finner vedkommende. Hvis de ikke har været med seg, kan det fort bli fatalt.

– Så for deres eget beste, er det min mening at GPS vil kunne føre til at de blir funnet mye fortere og dermed blir bedre tatt vare på, sier Hansen til ABC Nyheter.

Les også: Nye alzheimer-gener er funnet

Krever lovendring

Høyreleder Erna Solberg vil satse på omsorgsteknologi. Foto: NTB scanpixHøyreleder Erna Solberg vil satse på omsorgsteknologi. Foto: NTB scanpix

Dagens lovverk setter imidlertid en stopper for at helsevesenet kan organisere GPS-sporing av demente som ikke kan samtykke til dette selv.

Dette vil helsemyndighetene endre på, og i fjor høst sendte Helse- og omsorgsdepartementet et forslag ut på høring som nå er til behandling i departementet. 

Datatilsynet, som i utganspunktet sa nei til slik sporing , har i sitt høringssvar åpnet for dette, så lenge man ikke lagrer mer informasjon enn nødvendig.

– Også nyttig på sykehjem

Flere prøveprosjekter har vist gode resultater. Et forskningsprosjekt i regi av SINTEF har vist at bruk av GPS bidrar til økt trygghet, frihet og livskvalitet - både for demente og de pårørende.

Solberg fortalte i sin tale mandag at Drammen tester ut GPS-sporing på 14 av kommunens eldre innbyggere. Også her har tilbakemeldingene vært positive.

– Jeg mener teknologien vil gi frihet ved at de eldre kan bli lenger hjemme, men også på et sykehjem vil det kunne gi fordeler, sier Erna Solberg til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus