Meny

SV-sjefen bretter opp ermene

SV-leder Audun Lysbakken på talerstolen under sin åpningstale til SVs landsmøte på Lillestrøm fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Audun Lysbakken bretter opp ermene for å drive «tidenes valgkamp» etter et SV-landsmøte der ja til hijab i politiet og forbud mot stripping var blant vedtakene.

– I morgen begynner vi på den store jobben. Hver eneste dag er en valgkamp. Hver eneste time og uke fram til 9. september skal vi reise en bevegelse. Slik avsluttet Lysbakken SV-landsmøtet på Lillestrøm.

For partilederen handler det om å oppildne fotfolket som skal land og strand rundt og drive valgkamp. Det handler også om å redde plassene på Stortinget og kare seg over sperregrensen på 4 prosent.

Lysbakken nekter å klargjøre hva som er hans målsetting, men sier at partiet minst må få et bedre resultat enn ved fylkesvalget i 2011, da SV endte med 4,3 prosent av stemmene.

Les også: SV-ledelsen vil forby stripping

Frp hovedmotstander

– Valgkampen blir en duell med Fremskrittspartiet. En duell om det er vi eller Siv Jensen som skal ha hånden på rattet de neste fire årene, sier Lysbakken.

Han mener landsmøtet har vist at SV er partiet for fiskere og forskere, lærere og lærlinger, dem som er for gule midtstriper og dem som er for kollektivtrafikk.

Med seg i valgkampen har han med seg et helt nytt partiprogram. Der sier partiet nei til stripping, politikvinner skal få ta på seg hijab og ølkranene skal stenge klokka to. Programposter som står markert på motsatt side av SVs politiske hovedmotstander, Frp.

Les også: I 2011 ville SV-landsmøtet forby kommersiell stripping

Helse

Lysbakken har ønsket seg et bredere partifundament, der helsepolitikk skal være mer tydelig. Landsmøtet i helgen varsler at SV vil avvikle dagens sykehusmodell og få en sterkere politisk styring over helsevesenet.

Partiet sier ja til eggdonasjon og ultralyd for alle kvinner tidlig i svangerskapet. Tungt belastede narkomane kan få heroinassistert behandling, hvis SV får gjennomslag for sine vedtak.

SV-landsmøtet gjorde som Arbeiderpartiets landsmøte i 2009, og vedtok at det offentlige skal finansiere folks tannlegebesøk på samme måte som folketrygden finansierer et legebesøk. Selv om en del utsatte grupper har fått et unntak, har likevel ikke den rødgrønne regjeringen i sine to perioder gjort tannhelsen til en del av det offentlige helsetilbudet.

Ap-jubel

Samtidig mens SV har hatt sitt landsmøte, har tre av Aps fylkesårsmøter sagt nei til å konsekvensutrede oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det skapte jubel på Lillestrøm.

– Overraskende mange Ap-fylkeslag har sagt nei. Men oljeboring i nord blir nok dessverre en stor sak i valgkampen likevel, sier miljøminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Audun Lysbakken legger til:

– Nå har vi levert våre svar. Nå utfordrer vi de andre partienes landsmøter til å gjøre like klare vedtak, sier partilederen.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus