Meny

Flere tatt av snøskred i helgen – mann i 50-årene døde

Flere tatt av snøskred i helgen – mann i 50-årene døde

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 50-årene døde etter at han ble tatt av et snøskred i Kattfjordeidet ved Tromsø søndag. Åtte andre som ble tatt i en rekke skred i helgen, kom fra det uskadd eller med mindre skader.

Snøskredvarslingen Varsom.no advarte før helgen om betydelig snøskredfare. Så langt har til sammen ni personer blitt tatt av seks skred i løpet av helgen.

Søndag ettermiddag melder varslingstjenesten om betydelig snøskredfare – faregrad tre – i hele landet.

– Godt utstyrt

Politiet fikk melding om det første skredet søndag klokken 11.46. Fem personer i begynnelsen av 20-årene var på vei opp fjellsiden av Kvittinden ved Laupstad i Vågan kommune i Lofoten da skredet gikk.

Alle fem ble tatt av skredet, men to personer som befant seg lenger ned i fjellsiden så hva som skjedde og meldte fra til AMK-sentralen i Bodø.

Det ble slått full alarm, og redningshelikoptre og redningshunder var på vei til området. Disse ble raskt tilbakekalt, ettersom de to vitnene hjalp dem som ikke kom seg ut av skredet på egen hånd.

– Ungdommene var heldigvis godt utstyrt med skredpinner og skredsøkere. Ei jente ble liggende halvannen meter under snøen i ti minutter, og det var det lengste. Likevel, rasfaren i nord er betydelig, og vi anmoder folk derfor til ikke å bevege seg i bratte terreng slik som dette, sier operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt Frank Andreassen til NTB.

Én omkom

Like etter klokken 12 søndag kom det melding om et skred ved Kattfjordeidet nær Tromsø. To menn ble tatt av skredet. En av dem kom fra det i god behold, den andre ble sendt med luftambulanse til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Livet hans sto ikke til å redde. Den døde var en mann i 50-årene.

Det tredje skredet ble utløst av skiløpere i Gimsdalen i Sykkylven. En mann i 20-årene ble tatt av skredet, men klarte selv å komme seg ut av snømassene.

Skredet gikk mellom Hammarsettindane og Urfjellet, og var rundt 150 meter bredt og 300-400 meter langt.

Litt før klokken 16 ble en russisk mann tatt av et skred da han kjørte utenfor merkede løyper på Fagernesfjellet ved Narvik. Mannens to turkamerater fant ham med skredsøkere og fikk gravd ham fram i god behold.

Søndag ettermiddag gikk også et skred over E6 i Langfjord vest for Alta. Veien ble sperret, men politiet tror ingen biler ble tatt.

Betydelig skredfare

Før helgen advarte varslingstjenesten Varsom.no om betydelig skredfare i store deler av landet.

– Det er mye løssnø i fjellet. Kraftig vind fra sør mange steder fører til at snøen flytter seg. Vinden legger igjen snø i leheng og danner flak. Dermed øker skredfaren, sa Hedda Breien til NTB lørdag.

Forholdene kan endre seg svært raskt, og det er viktig at folk som befinner seg på fjellet er klar over dette, advarte Breien videre.

Lørdag gikk det skred i Hogsdalen i Rissa kommune i Sør-Trøndelag. En 14 år gammel gutt ble sendt til St. Olavs hospital i Trondheim. Sykehuset beskrev søndag ettermiddag tilstanden hans som stabil og skrev at skadene var i bedring. Han lå da fortsatt på intensivavdelingen.

Fredag gikk det et snøskred ved Østerdalen i Hedmark, men ingen personer ble tatt av dette skredet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus