Meny

Egypts nye ledere:

Egypts muslimske brorskap fordømmer FNs kvinne-vedtak

Kvinnekamp i Kairo 8. mars: Men denne demonstranten som holder en dronning Nefertiti-figur fra farao-tiden, får ikke gjennomslag hos Egypts nye makthavere. Foto: AP Photo/Amr Nabil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erklæringen om vold mot kvinner som ble vedtatt i FNs kvinnekommisjon fredag, ble svekket. Viktige punkter er i strid med islamsk lov, sa Det muslimske brorskapet i Egypt.

Det dominerende Muslimske Brorskap i Egypt fordømmer en rekke punkter som ble forsøkt tatt inn i erklæringen som ble vedtatt i FNs kvinnekommisjon fredag.

Brorskapets begrunnelse er at de strider mot prinsippene i islamsk lov, melder Bloomberg.com og en rekke andre medier.

FN-erklæringen som det likevel lyktes å komme fram til i New York fredag, har som mål å få slutt på vold mot kvinner og jenter. Ifølge FN utsettes hele sju av ti kvinner i verden for vold i løpet av sin levetid.

Men forsøk på formuleringer om kvinners rett til seksuell og reproduktiv helse, samt homfiles rettigheter, ble stoppet av religiøse grunner.

Les også: Mohamed Mursi vil ha gjenfødelse av Egypt

Ti punkter mot kvinneerklæringen

Slike saker faller Brorskapet og andre religiøse grupperinger tungt for brystet. Det egyptiske muslimske brorskapet som kom til makten etter den arabiske våren i 2011, mener homofili, abort og barn født utenfor ekteskap bryter med Islam.

Det var vanskelig å få vedtatt erklæringen i FN-kommisjonen for kvinners status. I 2003 mislyktes forsøket på å få det til.

Brorskapet, som Egypts president Mohamed Mursi opprinnelig kommer fra, leverte under sluttforhandlingene en kritikk i ti punkter mot vedtaket.

Les også: Mursi erklærer unntaktstilstand i Egypt

Også fra katolikkenes høyborg Vatikanet ble det uttrykt misnøye mot kvinne-vedtaket.

Skal man bekjempe vold, må man starte fra unnfangelsen. Enhver abort er uttrykk for vold, og er uakseptabel, framholder Vatikanets representant.

Andre toner i Lillestrøm

Da nyheten om vedtaket kom til SVs landsmøte i Lillestrøm, var det andre toner fra 

barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen, melder NTB.

Hun er fornøyd med at FNs kvinnekommisjon kom til enighet om et sluttdokument fredag kveld.

– Noe annet ville vært skandale, sier hun til NTB.

I fjor ble ikke kommisjonen enig om noe sluttdokument, og Thorkildsen sier at kommisjonens videre eksistens var avhengig av at de ble enige i år.

Tidligere i mars var hun selv i New York og holdt et innlegg under forhandlingene i FNs kvinnekommisjon. Det merket New York Times seg.

- Vold mot kvinner må sees som et menneskerettighetsspørsmål og har ikke noe med religion eller kultur å gjøre, sier hun ifølge New York Times.

- Parkerte de reaksjonære

– Dette er et tema som avgjør kvinners helse. Det slås nå fast en sammenheng mellom kvinners seksuelle rettigheter og vold mot kvinner. Jeg er glad resten av forsamlingen klarte å parkere den reaksjonære delen av forsamlingen, som Vatikanet, Russland og Iran, sier hun.

I erklæringen er det likevel noen ting som ikke er tatt med. Det ble for eksempel ingen enighet om homofiles rettigheter, seksualitet og helse.

– Vi må ta noen skritt om gangen. Det er en alvorlig situasjon for lesbiske og homofile over hele verden, i noen land er det til og med dødsstraff for dette. Vi har fortsatt mye å jobbe med, sier Thorkildsen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus