Meny

Ser snart pengestrømmen til Palestina som håpløs

Verdensproblemer: Espen Barth Eide diskuterte blant annet Israel/Palestina-konflikten med sin amerikanske kollega John Kerry i Washington, foran giverlandsmøtet for Palestina. Foto: EPA/SHAWN THEW/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Troen på en fredsløsning mellom Israel og Palestina er den eneste grunnen til at palestinske institusjoner bygges, ifølge Norge. Men håpet svinner, og palestinernes økonomi lider.

Tirsdag møtes internasjonale givere i gruppen AHLC, som Norge leder, i Brussel.

I forkant av møtet har Verdensbanken lagt fram en rapport om den økonomiske utviklingen i de palestinske områdene. Den er dyster lesning.

Israelske restriksjoner og den forverrede palestinske budsjettsituasjonen påfører den palestinske økonomiens konkurranseevne varig skade, ifølge banken.

Les også: Israel fjerner palestinere for å rydde vei for seg selv

– Vi kan ikke holde på

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har brukt et stadig tydeligere språk for å forklare at Norge ser problemer med å fronte giverinnsatsen når ingen fredsløsning er i sikte. Dette ga han igjen uttrykk for etter et møte med USAs utenriksminister John Kerry sist uke.

– Disse bestrebelsene gir mening bare så lenge det finnes en politisk horisont.

På pressemøtet la han til at folk bruker energi på dette fordi de mener utfallet vil bli en tostatsløsning.

– Og vi kan ikke holde på for alltid. 2013 blir et svært viktig år for å gjenopprette troen på en forhandlingsløsning, som faktisk er den eneste grunnen til at vi fortsetter arbeidet med å bygge institusjonene, sa Eide.

De siste årene har Norge og andre givere gitt mange milliarder kroner til palestinernes prosjekt med å bygge opp statsinstitusjoner. Tanken er at disse skal stå klare når en fredsløsning med Israel kommer.

Men foreløpig har arbeidet med institusjonene kommet mye lenger enn arbeidet med å få til en fredsløsning.

Les også: - Konflikten er ikke problemet. Islamske fundamentalister vil ta oss

Ett av de laveste i verden

Verdensbanken skriver i sin rapport at utsiktene til en økonomisk levedyktig palestinsk stat i nær fremtid, i stor grad er uendret.

– Palestinske institusjoner har den kapasiteten som kreves til å utøve statsfunksjoner. Men økonomiske restriksjoner som er påtvunget av Israel, fortsetter å hemme bærekraftig, økonomisk vekst, skriver banken i en pressemelding.

– Situasjonen vil neppe endre seg så lenge politisk fremgang er fraværende.

Les også: - Utbygging av nye israelske bo- settinger er en menneskerett

Rapporten viser også at den palestinske økonomien risikerer å miste sin kapasitet til å konkurrere på verdensmarkedet.

Evnen til å eksportere varer og tjenester har «forverret seg betraktelig» siden slutten på 1990-tallet.

Ett viktig aspekt har vært nedgangen i både landbruket og industrien. Den har bidratt til at palestinsk eksport sank fra 11 prosent i 1996 til 7 prosent i 2011 – ett av de laveste nivåene i verden.

Etter mange år med kraftig oppgang, avtok også den økonomiske veksten i 2012.

– Israels vedvarende militære okkupasjon, landets system av restriksjoner og kontroll, bosetningsregimet og full kontroll over C-området er et angrep på palestinernes nasjonale rett til en stat og økonomisk utvikling, sier Verdensbankens talskvinne Nur Odeh.

C-området er ett av de tre områdene den okkuperte Vestbredden er delt inn i.

Les også: - Abbas representerer ikke sin kone engang

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus