Meny

Kypros stemmer over bankskatt søndag

- Ren konfiskasjon fra EU, sier harm Arne Treholt

- Dette er en ren konfiskasjon, sier en harm Arne Treholt om kravet fra euro-landene for å berge bankene på Kypros. Foto: Tore Meek /NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg at du plutselig må betale 9,9 prosent av bankinnskuddet ditt som ekstraskatt. Nasjonalforsamlingen på Kypros skal stemm over om de skal vedta engangsskatten eurogruppen krever for å redde bankene.

- Jeg vil ikke kalle dette en skatt. Det er en ren konfiskasjon. Dette har slått ned som en bombe her på Kypros.

Det sier Arne Treholt, som siden 1999 har drevet et finansselskap på Kypros, til Aftenposten.

- Jeg reagerer på dette med voldsom harme, sier Treholt til Aftenposten.

Den kypriotiske presidenten har kalt inn til krisemøte fordi Kypros' partnere i eurosonen og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at bankkundene må betale en engangsskatt på opptil 9,9 prosent av innskuddene sine for at Kypros skal få en krisepakke på ti milliarder euro.

I tillegg skal selskapsskatten økes med 2,5 prosentpoeng til 12,5 prosent

Presidenten Nicos Anastasiades forsvarer krisepakken, og sier den er nødvendig for at landets største banker ikke skal gå over ende.

Men engangsskatten har skapt sjokk og raseri blant bankkundene på Kypros. Sinte kyprioter sto i kø for å ta ut pengene sine av banken lørdag.

Les også: Nå må også Kypros ha krisepakke

Eurogruppen krever privatisering

Av meldingen fra euro-sonens ministre lørdag går det også fram at tilførselen av 10 milliarder euro til bankvesenet på Kypros, forutsetter at Kypros gjennomfører økt privatisering.

«Eurogruppen ønsker velkommen de kypriotiske myndighetenes bekreftelse av at de vil trappe opp anstrengelsene på privatiserings-området», heter det (ABC Nyheters oversettelse).

Den kypriotiske regjeringen må i all hast få vedtatt og ratifisert lovgivningen om krisepakken før bankene åpner på tirsdag etter en feriedag mandag. Presidenten hadde lørdag kveld møte med partiledere og banksjefer.

Fra katastrofe til løsning

Presidenten skal søndag holde en TV-sendt tale for å forklare befolkningen at tiltakene er nødvendige for å unngå bankkollaps.

Les også: Norge flinkere enn Kypros i EU-klassen

Ifølge president Anastasiades vil tusenvis av mindre firmaer gå konkurs på grunn av likviditetsproblemer uten avtalen, regjeringen ble presset til å godta.

For bare noen dager siden sa finansminister Michalis Sarris at en skatt på bankkunder ville være «katastrofal for Kypros og eurosonen».

Omtrent halvparten av alle bankkontoene på Kypros tilhører russere som ikke bor på Kypros, ifølge Aftenposten.

– Den siste tiden har mange flyttet pengene sine vekk fra kypriotiske banker, sier Arne Treholt.

Måtte utsette

Nasjonalforsamlingen på Kypros skulle egentlig behandlet saken søndag. På formiddagen ble det kjent at den har utsatt avstemningen om den kontroversielle bankskatten, melder kypriotiske medier.

Krisemøtet er utsatt til mandag etter at president Nicos Anastasiades ga beskjed om at han har utsatt søndagens planlagte brifing av saken for parlamentet.

Artikkelen er oppdatert med utsettelsen av nasjonalforsamlingens krisemøte

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus