Meny

– Unge leger skremmes vekk fra fastlegeordningen

Det må være gode nok betingelser for fastleger til at folk ønsker både å starte opp og å fortsette i jobben, sier lederen i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det må være gode nok betingelser for fastleger til at folk ønsker både å starte opp og å fortsette i jobben, sier lederen i Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er behov for flere fastleger, men mange unge leger blir skremt av at de må være selvstendig næringsdrivende fra dag én. – Nyutdannede allmennleger må få tilbud om fast stilling, mener lege og forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Kommunen er ansvarlig for å tilby en fastlegeordning og alle som er bosatt i en norsk kommune har rett til å stå på liste hos en fastlege.

Hovedmodellen i fastlegeordningen er at fastlegen er selvstendig næringsdrivende med avtale med kommunen.

94,9 prosent av fastlegene er privatpraktiserende, mens de resterende 5,1 prosent er ansatt i kommunen.

Stortinget vedtok i 1997 å innføre en landsomfattende fastlegeordning, etter en omfattende forsøksordning i fire kommuner. Ordningen ble innført i hele landet i 2001.

Fastlegene jobber i snitt 46 timer i uka, pluss legevakt. Gjennomsnittsalderen er 47,2 år. (Menn: 49,6 år, kvinner: 43,6 år), ifølge statistikk fra Legeforeningen.

Fra 1. januar 2013 trådte en ny forskrift om fastlegeordningen i kraft.

Der står det blant annet at pasientene skal skal få tilbud om konsultasjon så tidlig som mulig, og normalt innen fem arbeidsdager, og at 80 prosent av alle telefonhenvendelser normalt skal besvares innen to minutter. Ifølge forskriften skal fastlegen ikke ha flere enn 2500 personer på sin liste.

Les hele fastlegeforskriften her.

ABC Nyheter skrev lørdag om Katrine Wennevold (38) som sluttet som fastlege fordi hun opplevde at hverdagen som selvstendig næringsdrivende ikke lot seg kombinere med å ha en familie å ta seg av.

Med mange ulønnede kursdager per år, pålagt legevakttjeneste og bistilling i kommunen, lån og store løpende utgifter knyttet til praksisen, uten det sikkerhetsnettet som man har som ansatt, opplevde hun det som å ha kniven på strupen økonomisk og tidsmessig.

Wennevold er ikke alene om å føle det slik. Fastlege og forsker Robert Burman som har sittet i et utvalg i Legeforeningen som har sett på vilkårene for nyutdannede allmennleger, sier han har sett en tendens til at unge kvinnelige fastleger slutter etter kort tid.

– Det er veldig behov for flere kvinnelige fastleger og allmennpraksis er et fag som tiltaler mange unge kvinner, men vi ser at flere ikke orker mer. De er nok offer for den tradisjonelle dobbelbelastningen, de skal ta i et ekstra tak hjemme ved siden av en krevende jobb. I storbyene har jeg registrert at flere kvinnelige fastleger slutter etter kort tid, sier Burman, som selv er fastlege og forsker, til ABC Nyheter.

Les Wennevolds historie: – Virkeligheten kom som en krasjlanding

– Nyutdannede må få tilbud om fast stilling

I Norge er det få fastlønnede stillinger for fastleger. 95 prosent av fastlegene er selvstendig næringsdrivende. Noe som blant annet innebærer at de må gjøre en betydelig investering og at de får arbeidsgiveransvar allerede i oppstarten av karrieren.

Nyutdannede leger i andre europeiske land med fastlegeordning, går fra studiene inn i en trainee-ordning, der de får faglig oppfølging og slipper å sitte med et stort økonomisk ansvar, forteller Burman.

Han tror de norske vilkårene gjør det vanskeligere å rekruttere nyutdannede leger til fastlegeyrket.

Fastlege og forsker Robert Burman mener unge allmennleger må få velge mellom fast stilling i kommunene eller om de vil være selvstendig næringsdrivende. Foto: PrivatFastlege og forsker Robert Burman mener unge allmennleger må få velge mellom fast stilling i kommunene eller om de vil være selvstendig næringsdrivende. Foto: Privat

Utvalget som han har ledet, Allmennleger i spesialisering, ønsker en løsning der legene kan velge mellom å starte karrieren i en fastlønnet fastlegestilling eller som selvstendig næringsdrivende.

– En ting er fastlønn eller ikke, men det handler også om rettigheter som man ikke får når man driver for seg selv, inkludert sykepenger de første ukene, og enkelte pensjonsrettigheter. Det handler også om at en del unge allmennleger ønsker å konsentrere seg om faget de første årene, ikke det å drive for seg selv.

– Vi ser for oss en løsning hvor man kunne velge om man vil være arbeidstaker i kommunen, med de rettigheter det innebærer, til man er ferdig utdannet spesialist, eller om man vil starte som selvstendig næringsdrivende.

Les også: – Folk sulter etter informasjon om fastleger

– Ingen lærer oss å drive praksis

Burman forteller at legestudentene ikke får undervisning i det å drive egen praksis gjennom studiet:

– Det er ingen som lærer oss det. Noen blir skremt av tanken, og hvis de kan velge mellom et seks måneders vikariat på sykehus eller gå inn i selvstendig næringsdrift med de risikoer det innebærer, så velger mange den enkle veien. Der har vi allerede tapt en del mulige allmennleger, sier han.

Han etterlyser også tryggere faglige rammer for nyutdannede allmennleger. Han forteller at det i dag er slik at en nyutdannet allmennlege kan gå rett fra turnus inn i egen fastlegehjemmel, med det ansvaret som hører med, uten at noen følger opp hvordan de driver praksisen.

– Det er ikke noe krav om at du skal begynne spesialisering. Veldig mange blir gående ganske ensomme, uten en veileder som følger dem på daglig basis.

– De fleste velger spesialisering, da skjer veiledningen i grupper, men kun i to av årene i spesialiseringen. I snitt tar det allmennleger åtte år å bli spesialist. Vi vil at det skal både være faglig stimulerende og tryggere.

Les også: Kan ikke kvitte seg med farlige pasienter

– Jobben må kunne kombineres med familie

I dag er gjennomsnittsalderen på norske fastleger drøye 47 år. I snitt jobber fastlegene 46 timer i uka, pluss pålagt legevakt, ifølge statistikk fra Legeforeningen.

– Vi ønsker oss at fremtidige fastleger skal jobbe tilnærmet normale tider, og da trenger vi flere leger for å dekke behovet, sier Burman.

– En fastlege i dag er ikke det samme som for 20-30 år siden. I dag er det forventninger om at man kan ha familie og fritid ved siden av, og at man helst ikke skal jobbe mer enn 40 timers uker. En studie fra England viser at vi dermed trenger 1500 nye fastleger for å erstatte 1000 gamle, fortsetter han.

Trenger opptrappingsplan

Samtidig legger samhandlingsreformen opp til at primærhelsetjenesten i kommunene, med fastlegene i spissen, skal bli en enda viktigere arena i helse-Norge i årene fremover. Da trenger man flere fastleger, mener leder av Allmennlegeforeningen Trond Egil Hansen.

– Det er behov for vekst, vi trenger en opptrappingsplan for fastlegeordningen, for å få flere fastleger, sier Trond Egil Hansen til ABC Nyheter.

- Jeg tror helsemyndighetene ser behov for flere fastleger, men det har ennå ikke har vært synliggjort tilstrekkelig finansieringsvilje, fortsetter han.

Også Kommunenes sentralforbund (KS) ser behov for en styrket legetjeneste i kommunene.

– Vi ser helt klart behov for at det kommer flere leger til kommunene. Fastlegene er en del av det, men vi trenger også leger til sykehjemmene, sier fungerende avdelingsdirektør for helse og velferd Kari Hesselberg i KS til ABC Nyheter.

Støtter forslaget om fast lønn

For å sikre den nødvendige rekrutteringen må betingelsene for nyutdannede allmennleger endres, mener Trond Egil Hansen.

– Det må gjøres lettere å komme i gang, det må også være trygge rammer å drive praksis innenfor, over et lenger tidsperspektiv. Det må være gode nok betingelser til at folk ønsker både å starte opp og å fortsette i jobben, sier lederen i Allmennlegeforeningen.

Hansen støtter forslaget om at allmennleger kan få velge fast lønn i oppstarten av karrieren som fastlege.

– Og så mener vi at det bør være mulig å skifte driftsform senere, når man er sikker på at det er dette man ønsker å fortsette med. Hvis investeringskravet kommer før man er sikker på at det er fastlege man vil være over en lengre legekarriere, så vil det skremme vekk mange, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51 Fotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25 Tre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover
Siste nytt
00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:51NorgeFotgjenger fløyet til sykehus etter påkjørsel i Rørvik00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit00:25NorgeTre personer til sykehuset etter båtulykke i Arendal23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus