Meny

Paven vil ha «en fattig kirke»

Pave Frans ankommer Vatikanet og sitt første møte med verdenspressen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg vil ha en fattig kirke og en kirke for de fattige, sa pave Frans I i sitt første møte med verdenspressen.

Den nyutnevnte paven er allerede godt i gang med arbeidet som overhode for verdens 1,2 milliarder katolikker.

Paven er allerede historisk som den første pave noensinne fra det latinamerikanske kontinentet. Nå blir han historisk også på andre måter. Lørdag formiddag møtte han for første gang pressen direkte, som et ledd i å skape mer åpenhet i den katolske kirken.

Les også: Kardinal Jorge Mario Bergoglio er den nye paven

«Ikke glem de fattige»

På møtet forklarte den tidligere argentinske erkebiskopen Jorge Bergoglio (76) blant annet hvorfor han valgte navnet Frans.

– Frans av Assisi var en mann av fattigdom og av fred. Hvordan ville jeg ikke like en fattig kirke for de fattige, sa paven, som også fortalte hvordan han hadde det etter at 115 kardinaler i den katolske konklavet hadde valgt ham til sitt nye overhode etter bare et døgn i Det sixtinske kapell.

Da satt Bergoglio ved siden av den brasilianske kardinalen Claudio Hummes, som er erkebiskop i São Paulo.

– Han klemte meg og kysset meg og sa at jeg ikke må glemme de fattige. Og de ordene gikk inn her, sa paven til pressen og pekte på hodet sitt.

– Jeg tenkte straks på Frans av Assisi, sa han.

Les også: Argentinerne jubler for sin nye pave

Applaus

– Han er for meg en mann som elsket skaperverket. Men akkurat nå går det ikke så bra med vårt forhold til skaperverket, sa paven, som vekslet mellom å lese opp fra et ferdigskrevet manus og snakke spontant.

Når han viste fram sin uformelle side, fikk han flere ganger de flere hundre frammøtte journalistene fra alle verdenshjørner til å bryte ut i latter og spontan applaus. Ifølge BBCs Vatikan-korrespondent har den nye paven en helt annen stil enn sin forgjenger pave Benedikt, som paven skal møte neste uke.

Vanskelig fortid

Det var på forhånd knyttet spenning til om paven ville få spørsmål om sin fortid i Argentina, der han er blitt anklaget for å ha lukket øynene for overgrepene som ble begått av militærdiktaturet under «den skitne krigen» på 1970- og 80-tallet.

Men i stedet for å snakke om fortiden, oppfordret paven de fremmøtte journalistene til å bli kjent med kirken med dens «dyder og synder» og å dele dens fokus på «sannhet, godhet og skjønnhet», skriver BBC.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus