Kan sitte til han blir 99 - får dansk bistand

President Robert Mugabe avlegger sin stemme i Harare mandag. Den nye grunnloven skal begrense etterkommernes funksjonstid - men ikke hans egen. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/NTB scanpix.
President Robert Mugabe avlegger sin stemme i Harare mandag. Den nye grunnloven skal begrense etterkommernes funksjonstid - men ikke hans egen. Foto: AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi/NTB scanpix.

Innbyggere i Zimbabwe stilte seg lørdag i kø foran valglokalene for å stemme over en ny grunnlov. Den vil sette grenser for hvor lenge en president kan sitte. Men ikke for Mugabe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik er Zimbabwe:

* Zimbabwe er et land i det sørlige Afrika med snaue 12 millioner innbyggere. Landet har et flateinnhold på vel 390.000 kvadratkilometer og er dermed litt større enn Norge.

* Zimbabwe var britisk koloni fram til 1965, da det hvite mindretallsregimet erklærte seg uavhengig. Etter en frigjøringskrig fikk det svarte folkeflertallet makten i 1980.

* Landet er rikt på naturressurser. Men de siste årene har det vært rammet av økonomisk katastrofe, noe som ifølge opposisjonen skyldes politisk vanstyre.

* Zimbabwe eksporterer gull og andre mineraler. Landet selger også deler av sin jordbruksproduksjon, som tobakk og bomull, til utlandet.

* Landets president Robert Mugabe har et dårlig forhold til opposisjonen. Men han har til en viss grad samarbeidet med statsminister og tidligere opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.

(Kilder: nettstedet goafrica.about.com , BBC) (©NTB)

Blant de første som møtte fram, var Zimbabwes statsminister og tidligere opposisjonsleder Morgan Tsvangirai, som siden 2008 har delt makten med Robert Mugabe, som har sittet som president siden Zimbabwe ble frigjort i 1980.

– Jeg håper den nye grunnloven vil sende vårt land ut av krisen, sa Tsvangirai da han la sin stemmeseddel i urnen.

Les også: - Se på meg. Arr overalt

Bortført

Men like etter at valglokalene åpnet, kom det meldinger om at en embetsmann fra Tsvangirais parti, Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC), var blitt bortført av fire væpnede menn i den østlige delen av Zimbabwe.

MDC mistenker Mugabes parti ZANU-PF for å stå bak kidnappingen.

Lørdag formiddag var det imidlertid få andre tegn til uro i det konfliktherjede landet.

Les også: - Ministre lever farlig her i Zimbabwe

Åpner for Mugabe

Den nye grunnloven vil begrense tiden en president kan sitte, til to femårsperioder. Men siden loven ikke har tilbakevirkende kraft, innebærer den i praksis at nå 89 år gamle Mugabe kan bli sittende i ti år til.

Opposisjonen i Zimbabwe har godtatt dette, i håp om at regjeringen i Harare til gjengjeld vil skrive ut valg på ny nasjonalforsamling så tidlig som i juli i år.

Alle de tre store politiske partiene i Zimbabwe støtter grunnlovsforslaget, og det ventes at et stort flertall av velgerne vil stemme ja. Enkelte menneskerettsforkjempere vil helst at forslaget skal bli avvist, men de har ikke hatt penger til noen storstilt nei-kampanje.

– Jeg har fulgt utarbeidelsen av grunnloven. Jeg stemte ja, sier 34 år gamle Felistas Muridhini.

Les også: Zimbabwe har ansatt bøddel

Håper på bistand

Myndighetene håper at opp til 5 millioner av Zimbabwes rundt 12 millioner innbyggere vil delta i lørdagens folkeavstemning. Forslaget til ny grunnlov styrker kvinners rettigheter på visse områder, men dødsstraffen skal ikke avskaffes og homofile handlinger forblir forbudt.

Det er blitt antydet at hvis Zimbabwe gjennomfører reformer, er det sjanser for at verdenssamfunnet vil lempe på de økonomiske straffetiltakene mot landet.

Danmark kunngjorde allerede lørdag at de, som det første land i verden, vil gjenoppta deler av bistanden til Zimbabwe.

– Med en historie preget av politisk uro er det svært positivt at Zimbabwe nå ser ut til å ta et stort skritt i retning av mer demokrati og respekt for menneskerettighetene, sier utenriksminister Villy Søvndal i en pressemelding.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus