Meny

Nå må også Kypros ha krisepakke fra EU

Tungt lass i hovedstaden Nicosia. Nå må bankene også i Kypros få dytte-hjelp på økonomien fra EU. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eurosonens finansministre ble lørdag morgen enige om en krisepakke på ti milliarder euro til Kypros.

Lånet kom på plass etter ti timer lange samtaler i Brussel, der Det internasjonale pengefondet (IMF) også deltok.

Som del av avtalen har Kypros blant annet gått med på å øke selskapsskatten med 2,5 prosentpoeng til 12,5 prosent, ifølge diplomater.

Mindre enn ventet

Kypros' behov ble på forhånd anslått til å være 17 milliarder euro, men det lå ikke an til at landet skulle få så mye. Likevel var krisepakken på ti milliarder euro, nærmere 76 milliarder kroner, mindre enn ventet.

Kypriotiske banker ble trukket med i dragsuget da krisen rammet i Hellas, og kriselånet skal blant annet brukes til å gi bankene ny kapital.

Forhandlingene om den kypriotiske hjelpen har dratt ut etter at de første gang ba om bistand i juni i fjor.

Les også: 28 prosent av tyskerne vil vekk fra pengeunionen i EU

Avgift på bankinnskudd

Selv om kriselånet ikke blir så stort sammenlignet med andre kriselån til euroland, vil det likevel øke den kypriotiske gjeldsbyrden betraktelig.

Til sammenligning har Hellas måttet be om 380 milliarder euro, Irland om 85 milliarder, og Portugal om 78 milliarder, mens Spania har fått 41 milliarder i krisehjelp til landets banker.

Les også: - Hellas vil trenge flere år på å reise seg

Kypros har også gått med på å ilegge kundene i kypriotiske banker en engangsavgift på 9,9 prosent på innskudd over 100.000 euro, og på 6,75 prosent på mindre innskudd. Heretter må bankkundene også betale skatt av rentene på sine innskudd.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus