Unge fastleger sliter økonomisk:

– Virkeligheten kom som en krasjlanding

SLUTTET: Firebarnsmor Katrine Wennevold, valgte å slutte som fastlege da hun ble gravid med yngstedatteren Marie. Vilkårene som selvstendig næringsdrivende fastlege lot seg ikke kombinere med familieliv, opplevde hun. – Jeg har ikke angret, men jeg har sørget, sier legen. Foto: Privat
SLUTTET: Firebarnsmor Katrine Wennevold, valgte å slutte som fastlege da hun ble gravid med yngstedatteren Marie. Vilkårene som selvstendig næringsdrivende fastlege lot seg ikke kombinere med familieliv, opplevde hun. – Jeg har ikke angret, men jeg har sørget, sier legen. Foto: Privat

Etter bare to år som fastlege kastet Katrine Wennevold (38) inn håndkleet. Å være selvstendig næringsdrivende lege opplevdes som å leve med kniven på strupen økonomisk og tidsmessig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Kommunen er ansvarlig for å tilby en fastlegeordning og alle som er bosatt i en norsk kommune har rett til å stå på liste hos en fastlege.

Hovedmodellen i fastlegeordningen er at fastlegen er selvstendig næringsdrivende med avtale med kommunen.

94,9 prosent av fastlegene er privatpraktiserende, mens de resterende 5,1 prosent er ansatt i kommunen.

Stortinget vedtok i 1997 å innføre en landsomfattende fastlegeordning, etter en omfattende forsøksordning i fire kommuner. Ordningen ble innført i hele landet i 2001.

Fra 1. januar 2013 trådte en ny forskrift om fastlegeordningen i kraft.

Der står det blant annet at pasientene skal skal få tilbud om konsultasjon så tidlig som mulig, og normalt innen fem arbeidsdager, og at 80 prosent av alle telefonhenvendelser normalt skal besvares innen to minutter. Ifølge forskriften skal fastlegen ikke ha flere enn 2500 personer på sin liste.

Les hele fastlegeforskriften her.

95 prosent av alle fastleger i Norge er selvstendig næringsdrivende. Nyutdannede må kjøpe praksisen sin i etableringsfasen, noe som ofte betyr at de kjøper seg inn på et legekontor der noen har sluttet. De overtar leiekontrakter, arbeidsavtale med ansatte, utstyr, inventar og pasientliste. De får store løpende utgifter og arbeidsgiveransvar fra dag én.

Mange unge leger sliter med å få det til å gå opp tidsmessig og økonomisk. Over 30 prosent av dem som slutter som fastleger, er under 40 år.

Katrine Wennevold (38) er en av dem som valgte å slutte, bare 1 år og 9 måneder inn i det som skulle være en karriere som fastlege.

– Jeg trivdes som allmennlege, det er en fantastisk givende jobb og du har stor frihet. Det har sine plussider, men det er ekstremt vanskelig som kvinne, når man har en familie med små barn som man skal ta seg av, sier legen til ABC Nyheter.

Da Wennevold i 2010 tok steget fra å jobbe som fastlegevikar til å kjøpe sin egen praksis og starte som selvstendig næringsdrivende fastlege, fikk hun fort erfare at det vanskelig lot seg kombinere med å ha en familie å ta seg av.

Hun betalte en snau million kroner for sin praksis på et legekontor i Tromsø sentrum. I tillegg til 10.000 kroner i måneden for å betjene lånet, hadde hun månedlige driftsutgifter på 70.000 kroner. Listen med 1100 pasienter ga 35.000 kroner i tilskudd fra kommunen.

Før Wennevold kunne ta ut noe lønn måtte hun dermed ha inntjening på 45.000 kroner.

Kunne ikke være borte fra jobben

En dag i uken var den ferske fastlegen pålagt en bistilling på et sykehjem i kommunen. For den innsatsen fikk hun betalt mindre enn hun trengte for å dekke de løpende utgiftene i praksisen samme dag.

I tillegg var hun pålagt legevakttjeneste annenhver uke.

Med inntekter på 5000-7000 kroner på en vanlig dag på legekontoret skulle det likevel være mulig å få regnestykket til å gå opp og ta ut en akseptabel månedslønn. Men det forutsatte at hun så godt som aldri var borte fra jobben og hadde fullt opp med pasientkonsultasjoner på alle virkedager, ifølge Wennevold.

Slik er ikke hverdagen for en småbarnsmor, innså hun raskt. Med en baby som nettopp hadde begynt i barnehagen, i tillegg til to eldre barn, ble det en del fraværsdager, uten inntekt, men med store løpende utgifter. Fordi hun hadde begynt på sin spesialisering innen allmennmedisin, hadde hun veiledning en dag i måneden og minimum ti kursdager i året. På disse dagene kom det heller ingen penger i kassa, bare ekstra utgifter.

Virkeligheten kom som en krasjlanding, forteller Wennevold. Selv med lange arbeidsdager og lite tid til familien, slet hun med å få det til å gå rundt.

– Det er jo mange som må legge ned 40-50 arbeidstimer i uka. Jeg hadde jobbet den mengden før, uten å tenke på det. Men når utgiftene er så høye som de er som nyetablert fastlege, og du får så mye fravær, så går det ikke opp. Hvis det ikke var for syke unger og familie så hadde det kanskje gått.

– På det tidspunktet jeg kjøpte praksis hadde jeg nok ikke tenkt over hvor annerledes det blir med barnehagebarn som blir mye oftere syke enn skolebarn, og jeg hadde på det tidspunktet heller ikke opplevd alvorlig sykdom og død i nær familie samtidig som jeg skulle jobbe, og opplevd hvor tøft det er å rekke over alt ting rent praktisk og følelsesmessig.

Les også: Kan ikke kvitte seg med farlige pasienter

- Ikke noe sikkerhetsnett

Selvstendig næringsdrivende har ikke de samme rettighetene som arbeidstakere når det gjelder slikt som sykedager for seg selv eller barn, fri til å gå i begravelser, feriepenger og pensjonsinntjening.

– Du er helt avhengig av å ha et nettverk av friske besteforeldre som kan stille opp til alle døgnets tider, du kan ikke ha syke barn og du må ha en frisk partner, for du har ikke noe sikkerhetsnett. De fleste store og små katastrofer i familien varer i noen dager, men ikke lenge nok til at du får sykepenger, som du ha rett til etter 16 dager.

For å få nok inntekter så Wennevold seg etter hvert nødt til å jobbe uansett hva som skjedde utenfor jobb:

«Dødsfall og alvorlig sykdom i familien ingen hindring. Bare å ringe begravelsesbyrået for å hente familiens døde, og vær så god neste. Tørk tårene mellom hver pasient. Et lite prolaps med full førlighet i begge beina er i hvert fall ingen hindring. Først avlive hunden som bet en nabogutt, rett tilbake på jobb og vær så god neste...» , skrev den tidligere fastlegen i en kronikk som ble publisert i tidsskriftet Skalpellen forrige måned.

Responsen på kronikken har vært enorm, noe Wennevold mener bekrefter at hennes historie ikke er enestående, at mange unge fastleger sliter med de samme utfordringene som hun hadde.

– Mange ikke-leger har også kommentert til meg at de er overrasket over at dette er tilfelle, da det du hører om er allmennlegene som lønnsbaroner.

– Hvis man går inn og ser i skattelistene så kan det sikkert virke som allmennlegene tjener så godt. Det er nok sant for de som fikk praksisene sine da fastlegeordningen ble innført, som ikke har småbarn, som er spesialister med bedre lønn og uten samme krav til kurs, sier Wennevold og legger til at kvinnelige fastleger i hennes hjemkommune ikke er blant lønnsvinnerne.

Da hun etter ett år og syv måneder som selvstendig næringsdrivende fastlege ble gravid igjen, bestemte hun seg med tungt hjerte for å kaste inn håndkleet.

Hun ville ha lunsjpause, hjemme med syk barn-dager og feriepenger, og slippe å bekymre seg for økonomi de dagene hun selv ble syk. I oktober 2011 sa hun opp og fikk seg jobb som assistentlege på Revmatologisk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Les også: – Folk sulter etter informasjon om fastleger

Alle venninnene har sluttet

Wennevold kjenner til flere som har gjort som henne, og hun frykter at man vil ende opp med en fastlegestand med lite variasjon, dersom man ikke gjør noen endringer i vilkårene for nyutdannede allmennleger.

– Alle mine venninner som jeg begynte sammen med på allmennlegeutdanningen har sluttet. Hele gjengen. Det tenker jeg er synd, jeg synes vi var flinke leger. Det er uheldig hvis det blir bare mannlige fastleger, eller bare de som er flinke til å tjene mye penger. Kanskje det er bra å ha noen fastleger som ikke er så flinke til å tjene penger, men som er flinke på andre områder.

Statistikk fra Legeforeningen viser at det de senere årene har gått fra få til enda færre fastlønnete fastlegestillinger.

Wennevold mener man bør gå i motsatt retning, og opprette flere fastlønnete stillinger, dersom man skal rekruttere og holde på flere unge fastleger.

Hun tror nyetablerte fastleger kan møte en enda tøffere virkelighet i årene fremover, på grunn av nye krav fra helsemyndighetene:

– Samhandlingsreformen legger opp til en ny arbeidsmåte. Hvis du må ta mange flere hjemmebesøk eller telefonkonsultasjoner, blir det vanskelig å tjene nok penger til å få det til å gå opp. Det du tjener på er å ha mange pasienter per dag.

Les også: - Import av sykepleiere er ikke vinn-vinn

– Ville ikke ha dårlig tid til pasientene

Legen forteller også at hun i sin tid som fastlege, opplevde at den gode samtalen med pasienten var viktig for at pasienten selv startet en tilfriskningsprosess.

– Mange sykdommer er av en slik art at det er hvordan du tar det og ikke hvordan du har det som er avgjørende, og da er det fint å kunne snakke med legen om hvordan man kan ha det best mulig. Da jeg vurderte fram og tilbake hvorvidt jeg skulle slutte eller ikke kom jeg til at jeg ikke ville gi opp denne måten å jobbe på, og jeg ikke ville bli en sånn lege som har det travelt.

– Jeg angrer ikke på at jeg sluttet, men jeg har sørget over det. Jeg har savnet pasientene og kolleger, men jeg kan ikke se at det er mulig å jobbe med så høye utgifter når man har små barn og når man liker å bruke tid på hver enkelt pasient, sier den tidligere fastlegen Katrine Wennevold til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia
Siste nytt
21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus