Meny

Unge fastleger sliter økonomisk:

– Virkeligheten kom som en krasjlanding

SLUTTET: Firebarnsmor Katrine Wennevold, valgte å slutte som fastlege da hun ble gravid med yngstedatteren Marie. Vilkårene som selvstendig næringsdrivende fastlege lot seg ikke kombinere med familieliv, opplevde hun. – Jeg har ikke angret, men jeg har sørget, sier legen. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter bare to år som fastlege kastet Katrine Wennevold (38) inn håndkleet. Å være selvstendig næringsdrivende lege opplevdes som å leve med kniven på strupen økonomisk og tidsmessig.

Mer om saken

Kommunen er ansvarlig for å tilby en fastlegeordning og alle som er bosatt i en norsk kommune har rett til å stå på liste hos en fastlege.

Hovedmodellen i fastlegeordningen er at fastlegen er selvstendig næringsdrivende med avtale med kommunen.

94,9 prosent av fastlegene er privatpraktiserende, mens de resterende 5,1 prosent er ansatt i kommunen.

Stortinget vedtok i 1997 å innføre en landsomfattende fastlegeordning, etter en omfattende forsøksordning i fire kommuner. Ordningen ble innført i hele landet i 2001.

Fra 1. januar 2013 trådte en ny forskrift om fastlegeordningen i kraft.

Der står det blant annet at pasientene skal skal få tilbud om konsultasjon så tidlig som mulig, og normalt innen fem arbeidsdager, og at 80 prosent av alle telefonhenvendelser normalt skal besvares innen to minutter. Ifølge forskriften skal fastlegen ikke ha flere enn 2500 personer på sin liste.

Les hele fastlegeforskriften her.

95 prosent av alle fastleger i Norge er selvstendig næringsdrivende. Nyutdannede må kjøpe praksisen sin i etableringsfasen, noe som ofte betyr at de kjøper seg inn på et legekontor der noen har sluttet. De overtar leiekontrakter, arbeidsavtale med ansatte, utstyr, inventar og pasientliste. De får store løpende utgifter og arbeidsgiveransvar fra dag én.

Mange unge leger sliter med å få det til å gå opp tidsmessig og økonomisk. Over 30 prosent av dem som slutter som fastleger, er under 40 år.

Katrine Wennevold (38) er en av dem som valgte å slutte, bare 1 år og 9 måneder inn i det som skulle være en karriere som fastlege.

– Jeg trivdes som allmennlege, det er en fantastisk givende jobb og du har stor frihet. Det har sine plussider, men det er ekstremt vanskelig som kvinne, når man har en familie med små barn som man skal ta seg av, sier legen til ABC Nyheter.

Da Wennevold i 2010 tok steget fra å jobbe som fastlegevikar til å kjøpe sin egen praksis og starte som selvstendig næringsdrivende fastlege, fikk hun fort erfare at det vanskelig lot seg kombinere med å ha en familie å ta seg av.

Hun betalte en snau million kroner for sin praksis på et legekontor i Tromsø sentrum. I tillegg til 10.000 kroner i måneden for å betjene lånet, hadde hun månedlige driftsutgifter på 70.000 kroner. Listen med 1100 pasienter ga 35.000 kroner i tilskudd fra kommunen.

Før Wennevold kunne ta ut noe lønn måtte hun dermed ha inntjening på 45.000 kroner.

Kunne ikke være borte fra jobben

En dag i uken var den ferske fastlegen pålagt en bistilling på et sykehjem i kommunen. For den innsatsen fikk hun betalt mindre enn hun trengte for å dekke de løpende utgiftene i praksisen samme dag.

I tillegg var hun pålagt legevakttjeneste annenhver uke.

Med inntekter på 5000-7000 kroner på en vanlig dag på legekontoret skulle det likevel være mulig å få regnestykket til å gå opp og ta ut en akseptabel månedslønn. Men det forutsatte at hun så godt som aldri var borte fra jobben og hadde fullt opp med pasientkonsultasjoner på alle virkedager, ifølge Wennevold.

Slik er ikke hverdagen for en småbarnsmor, innså hun raskt. Med en baby som nettopp hadde begynt i barnehagen, i tillegg til to eldre barn, ble det en del fraværsdager, uten inntekt, men med store løpende utgifter. Fordi hun hadde begynt på sin spesialisering innen allmennmedisin, hadde hun veiledning en dag i måneden og minimum ti kursdager i året. På disse dagene kom det heller ingen penger i kassa, bare ekstra utgifter.

Virkeligheten kom som en krasjlanding, forteller Wennevold. Selv med lange arbeidsdager og lite tid til familien, slet hun med å få det til å gå rundt.

– Det er jo mange som må legge ned 40-50 arbeidstimer i uka. Jeg hadde jobbet den mengden før, uten å tenke på det. Men når utgiftene er så høye som de er som nyetablert fastlege, og du får så mye fravær, så går det ikke opp. Hvis det ikke var for syke unger og familie så hadde det kanskje gått.

– På det tidspunktet jeg kjøpte praksis hadde jeg nok ikke tenkt over hvor annerledes det blir med barnehagebarn som blir mye oftere syke enn skolebarn, og jeg hadde på det tidspunktet heller ikke opplevd alvorlig sykdom og død i nær familie samtidig som jeg skulle jobbe, og opplevd hvor tøft det er å rekke over alt ting rent praktisk og følelsesmessig.

Les også: Kan ikke kvitte seg med farlige pasienter

- Ikke noe sikkerhetsnett

Selvstendig næringsdrivende har ikke de samme rettighetene som arbeidstakere når det gjelder slikt som sykedager for seg selv eller barn, fri til å gå i begravelser, feriepenger og pensjonsinntjening.

– Du er helt avhengig av å ha et nettverk av friske besteforeldre som kan stille opp til alle døgnets tider, du kan ikke ha syke barn og du må ha en frisk partner, for du har ikke noe sikkerhetsnett. De fleste store og små katastrofer i familien varer i noen dager, men ikke lenge nok til at du får sykepenger, som du ha rett til etter 16 dager.

For å få nok inntekter så Wennevold seg etter hvert nødt til å jobbe uansett hva som skjedde utenfor jobb:

«Dødsfall og alvorlig sykdom i familien ingen hindring. Bare å ringe begravelsesbyrået for å hente familiens døde, og vær så god neste. Tørk tårene mellom hver pasient. Et lite prolaps med full førlighet i begge beina er i hvert fall ingen hindring. Først avlive hunden som bet en nabogutt, rett tilbake på jobb og vær så god neste...» , skrev den tidligere fastlegen i en kronikk som ble publisert i tidsskriftet Skalpellen forrige måned.

Responsen på kronikken har vært enorm, noe Wennevold mener bekrefter at hennes historie ikke er enestående, at mange unge fastleger sliter med de samme utfordringene som hun hadde.

– Mange ikke-leger har også kommentert til meg at de er overrasket over at dette er tilfelle, da det du hører om er allmennlegene som lønnsbaroner.

– Hvis man går inn og ser i skattelistene så kan det sikkert virke som allmennlegene tjener så godt. Det er nok sant for de som fikk praksisene sine da fastlegeordningen ble innført, som ikke har småbarn, som er spesialister med bedre lønn og uten samme krav til kurs, sier Wennevold og legger til at kvinnelige fastleger i hennes hjemkommune ikke er blant lønnsvinnerne.

Da hun etter ett år og syv måneder som selvstendig næringsdrivende fastlege ble gravid igjen, bestemte hun seg med tungt hjerte for å kaste inn håndkleet.

Hun ville ha lunsjpause, hjemme med syk barn-dager og feriepenger, og slippe å bekymre seg for økonomi de dagene hun selv ble syk. I oktober 2011 sa hun opp og fikk seg jobb som assistentlege på Revmatologisk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Les også: – Folk sulter etter informasjon om fastleger

Alle venninnene har sluttet

Wennevold kjenner til flere som har gjort som henne, og hun frykter at man vil ende opp med en fastlegestand med lite variasjon, dersom man ikke gjør noen endringer i vilkårene for nyutdannede allmennleger.

– Alle mine venninner som jeg begynte sammen med på allmennlegeutdanningen har sluttet. Hele gjengen. Det tenker jeg er synd, jeg synes vi var flinke leger. Det er uheldig hvis det blir bare mannlige fastleger, eller bare de som er flinke til å tjene mye penger. Kanskje det er bra å ha noen fastleger som ikke er så flinke til å tjene penger, men som er flinke på andre områder.

Statistikk fra Legeforeningen viser at det de senere årene har gått fra få til enda færre fastlønnete fastlegestillinger.

Wennevold mener man bør gå i motsatt retning, og opprette flere fastlønnete stillinger, dersom man skal rekruttere og holde på flere unge fastleger.

Hun tror nyetablerte fastleger kan møte en enda tøffere virkelighet i årene fremover, på grunn av nye krav fra helsemyndighetene:

– Samhandlingsreformen legger opp til en ny arbeidsmåte. Hvis du må ta mange flere hjemmebesøk eller telefonkonsultasjoner, blir det vanskelig å tjene nok penger til å få det til å gå opp. Det du tjener på er å ha mange pasienter per dag.

Les også: - Import av sykepleiere er ikke vinn-vinn

– Ville ikke ha dårlig tid til pasientene

Legen forteller også at hun i sin tid som fastlege, opplevde at den gode samtalen med pasienten var viktig for at pasienten selv startet en tilfriskningsprosess.

– Mange sykdommer er av en slik art at det er hvordan du tar det og ikke hvordan du har det som er avgjørende, og da er det fint å kunne snakke med legen om hvordan man kan ha det best mulig. Da jeg vurderte fram og tilbake hvorvidt jeg skulle slutte eller ikke kom jeg til at jeg ikke ville gi opp denne måten å jobbe på, og jeg ikke ville bli en sånn lege som har det travelt.

– Jeg angrer ikke på at jeg sluttet, men jeg har sørget over det. Jeg har savnet pasientene og kolleger, men jeg kan ikke se at det er mulig å jobbe med så høye utgifter når man har små barn og når man liker å bruke tid på hver enkelt pasient, sier den tidligere fastlegen Katrine Wennevold til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Strømmen slo Bodø/Glimt ut av cupen etter ekstraomganger19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 ACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53 Amerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Kronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 – Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 – Derfor bør solarium velges helt bort05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48 Støre vil rive bomstasjonene20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere
Siste nytt
20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportStrømmen slo Bodø/Glimt ut av cupen etter ekstraomganger19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02PolitikkACER-søksmål mot regjeringen for retten16:53NorgeAmerikanerne sendte stealth-jagere for å «avskjære» russiske bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Arbeiderpartiet bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkKronprinsen vil ha flere kraftkabler til utlandet11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15Verden– Bevis for at den syriske staten har ansvar for krigsforbrytelser06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstil– Derfor bør solarium velges helt bort05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30PengerPetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PolitikkMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:48MotorStøre vil rive bomstasjonene20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus