Meny

Kuraas forklarte seg for Mattilsynet

Kuraas forklarte seg for Mattilsynet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I møte med Mattilsynet forklarte matprodusenten Kuraas fredag hvordan svinekjøtt kunne havne i pakker med kjøtt merket som «halal».

Mattilsynet kunngjorde torsdag at de har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra matprodusenten Kuraas i Narvik. Dagen etter møtte produsenten Mattilsynet for å dokumentere at dette var et resultat av menneskelig svikt.

Mattilsynet har varslet at de vil anmelde forholdet, men Kuraas har foreløpig ikke fått beskjed om at de er anmeldt.

– Vi har sett i mediene at dette blir vurdert, men vi håper vår tette dialog med Mattilsynet skal være nok til å bevise at dette var et uhell, og ikke en styrt sak fra vår side, sier markedssjef Kenneth Kuraas til NTB.

Les også: Fant svinekjøtt i halal-produkter

– Vi har nå dokumentert måtene vi jobber på overfor Mattilsynet og lagt fram vår teori om hvordan dette kan ha skjedd. Vi allerede satt inn tiltak for at dette ikke skal skje igjen, sier Kuraas.

Beklager til Islamsk Råd

I løpet av fredag har selskapet også vært i kontakt med Islamsk Råd for å be om unnskyldning.

– Vi har beklaget på det sterkeste til lederen for Islamsk Råd, og vi forstår både frustrasjonen og sinnet i denne saken, sier Kenneth Kuraas.

For muslimer er det ikke tillatt å spise kjøtt som ikke er tilberedt etter halal-skikk.

Nye prøvemetoder

Det feilmerkede svinekjøttet ble funnet etter at Mattilsynet DNA-testet gatekjøkkenmat i Oslo og Drammen. Mattilsynet venter fortsatt på svar fra ytterligere 20-30 prøver.

– Å DNA-teste produkter er nytt for mattilsynet i både i Norge og EU. Dette er noe vi begynte med da vi fant hestekjøtt som var merket som annen type kjøtt, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Catherine Signe Svindland.

Hun utelukker ikke at denne saken kan påvirke rutinene til Mattilsynet i fremtiden.

– Det er litt for tidlig å si hva dette har å si for Mattilsynet. Dette er både en ny problemstilling og en ny analysemetode for oss. Når denne saken er ferdig etterforsket og behandlet, vil vi bestemme hvordan vi vil håndtere dette i framtiden, sier Svindland.

Les også: – Dette er noe av det verste en muslim kan bli utsatt for

Utelukker ikke tiltak

Hun utelukker heller ikke at det kan komme nye tiltak overfor matprodusentene for å forhindre lignende saker i fremtiden.

– Virksomheten har selv ansvaret for at maten er trygg og riktig merket, og det er ikke utenkelig at det kan komme strengere krav til dokumentasjon fra virksomhetene, sier hun.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus