SV-lederen til SV-landsmøtet:

Holder på EØS og kapitalisme kommende stortingsperiode

Må fortsette med kapitalisme og EØS: Audun Lysbakken på SV-landsmøtet som pågår i Lillestrøm denne helgen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Må fortsette med kapitalisme og EØS: Audun Lysbakken på SV-landsmøtet som pågår i Lillestrøm denne helgen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

SV-leder Audun Lysbakken er mot EØS-avtalen og kapitalismen, men regjerer gjerne på grunnlag av begge en stortingsperiode til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (ABC NYHETER): Audun Lysbakken bekrefter at SV er villig til å regjere på grunnlag av EØS-avtalen også i kommende periode, trass i forslag fra flere fylkeslag i SV om å få Norge ut av denne omstridte avtalen med EU.

Hva bør landsmøtet ende med i spørsmålet om EØS-avtalens fremtid i kommende stortingsperiode?

– Jeg forventer at landsmøtet bekrefter partiets primære syn om at EØS bør erstattes av en annen avtale. Så vet vi at i dagens situasjon vil det ikke bli flertall til høsten for å si opp EØS, sa Lysbakken til ABC Nyheter i en pause i landsmøtet.

– Vi er villige til å sitte i en regjering som opprettholder EØS-avtalen. Men vi vil presse på for å utnytte handlingsrommet bedre, sier han.

Les også: Folket vil heller ha handelsavtale enn EØS

– Forventer mer av SV

– Et godt eksempel på hvor vi bør bruke handlingsrommet, er at vi må kjempe mot EUs liberalisering av jernbanetransporten, legger Lysbakken til.

Et nytt EU-direktiv vil pålegge Norge å åpne norske jernbanelinjer for konkurranse om passasjertrafikk.

Lysbakkens strategi er ikke nok til å tilfredsstille Nei til EUs leder Heming Olaussen:

– Jeg forventer og håper at SV kommer til å fokusere veldig sterkt på hvordan arbeidslivet utsettes for angrep fra EU via EØS. Jeg tror det er viktig for SV å gå sammen med den EØS-kritiske delen av fagbevegelsen og kreve at at EØS-avtalen reforhandles, sier Olaussen til ABC Nyheter.

– SV bør gi reforhandling av EØS-avtalen som et signal og få oppslutning fra LO og dermed få en allianse som har mulighet for å vinne frem, sier Olaussen.

Les også: Jubler for alternativer til EØS

– En god duo

Viser ikke Høyesteretts dom om at utenlandske arbeidere skal ha samme godtgjørelser ved norske verft som norske, at det ikke er så stor grunn til å frykte EØS-avtalens innvirkning på arbeidslivet?

– Jeg tror det vil komme nye bølger og nye utfordringer fra EU fordi EU ønsker å gjøre så å si alle samfunnsområder om til marked. Vi får nå et håndhevingsdirektiv som de færreste har hørt om, men som vil true en rekke av de tiltakene regjeringen har iverksatt for å hindre sosial dumping, svarer Heming Olaussen.

– LO-kongressen bør heller ikke slå seg til ro med EØS. Fagbevegelsen har all grunn til å frykte den utviklingen vi ser i EU. En duo mellom SV og fagbevegelsen er en kraft som kan vinne frem i norsk politikk, mener Olaussen, som selv er SV-er og far til partiets nestleder, statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Les også: - EØS det største hinderet

Sosialisme i vår tid?

I sin tale gjorde Lysbakken noe så sjeldent, for en SV-leder, som å slå fast at Norge og verden trenger en sosialistisk økonomisk politikk.

Til landsmøtet har Østensjø SV foreslått at arbeidsprogrammet skal slå fast at en rettferdig og miljøvennlig verden forutsetter at det kapitalistiske systemet erstattes av et demokratisk og bærekraftig behovsstyrt økonomisk system; et sosialistisk folkestyre.

Er du enig i at sosialisme er en forutsetning for en rettferdig og miljøvennlig verden, Lysbakken?

– Vi er nødt itl å gjkøre noe med de økonomiske systemet som styrer oss mot økologisk katastrofe og økende forskjeller i verden. Det reflekteres godt i vårt prinsipprogram, svarer han.

Vil du støtte forslaget om å inkludere det i arbeidsprogrammet for perioden 2013-2017 som skal vedtas av landsmøtet?

– Det kommer an på. Vi har lagt opp til en arbeidsdeling mellom prinsipprogram og arbeidsprogram, sier Lysbakken.

Formuleringene som foreslås av partilaget på Østensjø i Oslo, er identisk med det som står i prinsipprogrammet. Lysbakken tviler altså på at sosialistisk økonomi blir aktuelt i kommende stortingsperiode.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus