Meny

Audun Lysbakken til SV-landsmøtet:

EØS - det største hinderet bortsett fra Høyre og Frp

Presset av dårlige nyheter: Partileder Audun Lysbakken og generalsekretær Silje Schei Tveitdal åpner landsmøtet med dårlige meningsmålinger. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Europa trenger en sosialistisk økonomisk politikk, men i veien står EØS-avtalen, mener Audun Lysbakken.

LILLESTRØM (ABC NYHETER): Det var blant budskapene i partileder Audun Lysbakkens åpningstale til SVs landsmøte denne helgen.

- Akkurat som Europa trenger en sosialistisk økonomisk politikk for arbeid, velferd og fordeling, vil Norge trenge det, sa Lysbakken, og fortsatte:

- I Norge har vi frihet til å gå en annen vei enn den som har skapt krise i andre land. Det største hinderet for en selvstendig norsk politikk for arbeid, velferd og fordeling - bortsett fra Høyre og Frp selvsagt - er EØS-avtalen.

Han vil riktignok fortsette er regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet også etter høstens valg basert på både NATO-medlemskap og EØS-avtale, men hadde kritiske bemerkninger til denne tilknytningsformen til EU.

Hvor sterk motstanden mot EØS-avtalen vil bli, er ett av spenningsmomentene på landsmøtet. Et bastant nei og krav om oppsigelse av EØS, vil vanskeliggjøre en samstemt og frisk valgkamp for de rødgrønne og piske opp uenigheter.

Lysbakken innledet sin tale med sterk motstand mot oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, og for likhets-samfunnet.

Ny reform i barnehagene

- Jeg hadde tenkt at vi på dette landsmøtet skulle vedta at vi ønsker en nasjonal bemanningsnorm for barnehagene. Det blir ikke nødvendig. Allerede før landsmøtet har SV fått gjennomslag for en nasjonal bemanningsnorm! triumferte Lysbakken fra talerstolen, og varsler mer:

- Det er behov for en ny barnehagereform i norsk politikk. Mens Barnehagereform ! vil bli husket for flere plasser og lavere pris, vil Barnehagereform 2 bli husket som et kvalitetsløft.

SV setter som mål at minst halvparten av de ansatte i barnehagene skal ha pedagogisk kompetanse.

- Frp dårlig på norsk kultur

- Nathan heter en liten bergenser, og han skal få lov til å forbli bergenser. År er evigheter i barns liv, og barn som har blitt norske, må få lov til å forbli norske, framholdt Lysbakken også.

Han gikk også ut mot Frp'eren Christian Tybring-Gjeddes uttalelse i debatten om hva som er norsk kultur: At den er summen av alt du feirer på 17. mai.

- Vi vil ha én norsk nasjon. I den skal det ikke spille noen rolle om du har røttene dine i Gudbrandsdalen eller i Karachi, sier Lysbakken.

- Hvis det er typisk norsk å være opptatt av likestilling, små forskjeller og nøysomhet, da er Frp en usedvanlig dårlig representant for norsk kultur, legger han til.

Lysbakken minnet om at Frp-leder Siv Jensen holdt talen "En kamp om verdier" på Oslo Symposium.

- Det var et politisk vekkelsesmøte for kristenkonservative krefter i Norge. Hvordan hadde Siv Jensen og Frp møtt en konferanse av muslimer med tilsvarende gammeldagse holdninger? utfordret Audun Lysbakken.

- Radikalisert, ikke moderat

Audun Lysbakken avviste også inntrykket Erna Solberg har skapt av et mer sosialdemokratisk og mykt Høyre:

- Det er ikke en mer moderat høyside vi står overfor i dette valget. Det er en radikalisert høyreside. Høyre har fornyet sin retorikk, men ikke sin politikk, sa Lysbakken.

Les også: - Høyre har omdøpt privatisering til mangfold

- Høyres politikk handler fortsatt om forskjeller og privatisering. Og Frp skal i regjering for første gang, sa Lysbakken, og siterte hva Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen skrev i tidsskriftet Samtiden i 2007:

"Jeg er fristet til å si at Høyre og Frp alene vil bringe ut det verste i hverandre."

Artikkelen er oppdatert

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus