Meny

Bra vær for birkebeinere og kollen-publikum

Skiføret er fortsatt fint over hele landet, men været er ikke det beste for eliteserien i fotball som starter fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med minusgrader og snø kan 17.000 skiløpere få en fin tur over fjellet mellom Rena og Lillehammer lørdag. Fredagens eliteseriestart kan imidlertid bli en kald opplevelse.

– Fotballen blir nok mest plaget av været denne helgen, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til NTB.

Sesongens første kamp er mellom Viking og Molde, og den blåses i gang allerede fredag kveld. Men selv om fotballværet ennå ikke er på sitt beste, kan det være en trøst for noen at skiforholdene fortsatt er gode.

Sjekk hvordan været blir der du bor

Arrangørene av det over fem mil lange Birkebeinerrennet forventer fine løyper lørdag, og meteorologen bekrefter at også været blir bra.

– Det kan komme snø, men ikke spesielt mye. Det blir heller ikke spesielt sterk vind, og det blir noen få minusgrader, sier Mentzoni.

Fin søndag i kollen

Høydepunktene i Holmenkollen i helgen er blant annet femmila for menn lørdag, og hopp og damenes 30 kilometer søndag. Været blir sannsynligvis ikke strålende, i hvert fall ikke før søndag.

– Lørdag kan det komme snø, temperaturen vil ligge rundt null og sannsynligvis blir det noen minusgrader, forteller Mentzoni. Søndag blir været lettere, og det er håp om en fin dag i kollen.

– Vi kan få vind og tåke, men det er godt håp om at vi slipper, sier Mentzoni.

De som ikke skal gå Birken eller følge med på Holmenkoll-helgen, men som selv skal ut på ski, bør være oppmerksom på snøskredfaren. I uken som har gått har det gått flere skred, og snøskredvarslingsstedet Varsom.no melder fortsatt om betydelig snøskredfare flere steder i landet.

Kaldt igjen mandag

I helgen kan det bli litt mildere i sør, men temperaturene i nord forblir uendret.

– Fra mandag kommer det kalde været tilbake i sør. Det kan komme snø østafjells og i Finnmark, men ellers ingen eller lite nedbør og pent vær, sier Mentzoni. Nå varmer solen gjerne godt midt på dagen, men når den forsvinner under horisonten kryper kulda inn over landet.

– Mars i år er veldig kald sammenlignet med mars i fjor, og det kommer av at det er to forskjellige værkonstellasjoner. I fjor fikk vi milde, sørlige vinder, men i år kommer det kald luft fra nordøst inn over Skandinavia, forteller Mentzoni. Kulden vil vare hele neste uke, og han kan ikke si noe om været blir varmere til påske.

– Ingenting tyder ennå på et væromslag, men det er jo kun prognoser. Vi får vente og se, sier Mentzoni.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus