Carl Bildt utpekt som informatør for USA

Svenske Aftonbladet retter hardt skyts mot Sveriges utenriksminister Carl Bildt fredag. «Carl Bildt ga hemmelige opplysninger til USA», skriver avisen. «Denne påstanden fra Aftonbladets side er ganske enkelt ikke sann», skriver Bildt på sin blogg. Foto: Scanpix/AP.
Svenske Aftonbladet retter hardt skyts mot Sveriges utenriksminister Carl Bildt fredag. «Carl Bildt ga hemmelige opplysninger til USA», skriver avisen. «Denne påstanden fra Aftonbladets side er ganske enkelt ikke sann», skriver Bildt på sin blogg. Foto: Scanpix/AP.

Svenske Aftonbladet skriver fredag at Sveriges utenriksminister «overleverte hemmelige opplysninger til USA» på 70-tallet. Bildt blåser av anklagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ikke videre sensasjonelt. Ganske normal diplomatisk rapportering. Temmelig banal informasjon», skriver Sveriges utenriksminister på sin egen blogg.


Svenske Aftonbladet skriver fredag at Bildt på 70-tallet informerte USA om hva som ble sagt under lukkede regjeringsforhandlinger.

Det går ifølge avisen frem av hemmelige diplomatrapporter Aftonbladet har fått tilgang til via WikiLeaks.

Det var etter regjeringsforhandlingene i Stockholm høsten 1976 at den amerikanske ambassadøren David S. Smith skrev en hemmelig rapport til utenriksminister Henry Kissinger.

Han viser ifølge Aftonbladet til et møte mellom den da 27 år gamle Carl Bildt og USAs utsending Ronald E. Woods.

Les også: FBI-agenter landet på Island - møtte en kald skulder

– Feil

Bildt, som var Sveriges statsminister fra 1991 til 1994, skal da ha redegjort for hva som ble sagt under de hemmelige regjeringsforhandlingene, skriver Aftonbladet.

Blant spørsmålene han skal ha informert om var utformingen av den kommende trepartikoalisjonen, partienes syn på kjernekraftspørsmålet og hvordan de skulle håndtere en folkeavstemming.

På sin blogg avviser Carl Bildt at det er noen dramatikk i Aftonbladets artikkel, og han avviser at han har avslørt noe om hvordan kjernekraftspørsmålet skulle løses.

«Det kom jo ikke ut før regjeringen ble dannet. (…) Det som står om dette punktet i det oppgitte telegrammet er, uklart av hvilken grunn, faktisk feil».

Les også: Assange varsler slipp av flere millioner dokumenter

Svertekampanje?

22. februar i fjor skrev Aftonbladets konkurrent Expressen at WikiLeaks planla en storstilt svertekampanje mot Sverige for å hindre at den svenske regjeringen går med på å utlevere organisasjonens frontfigur Julian Assange til USA.

I et internt WikiLeaks-dokument Expressen har fått tilgang til truet WikiLeaks med å offentliggjøre et upublisert amerikansk diplomatbrev der det skal gå frem hvordan Bildt siden 1973 hadde fungert som «informatør» for USA.

– Det finnes hemmelige dokument som avslører at Bildt samarbeidet med den amerikanske regjeringen på en måte som strider mot svenske lover, hevder en person med innsyn i WikiLeaks materiale og planlegging overfor avisen.

Les Carl Bildts tilsvar på hans egen blogg.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus