– Minst 116.000 drepte i Irak

En amerikansk soldat holder et irakisk barn i armene i de sentrale delene av Irak i slutten av mars 2003, noen uker etter at Irak-krigen startet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB scanpix
En amerikansk soldat holder et irakisk barn i armene i de sentrale delene av Irak i slutten av mars 2003, noen uker etter at Irak-krigen startet. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB scanpix

Minst 116.000 sivile irakere ble drept mellom utbruddet av Irak-krigen til USAs tilbaketrekking i 2011, ifølge en ny studie publisert i The Lancet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen, som er gjennomført av to amerikanske professorer, blir lagt fram i forbindelse med at det er ti år siden Irak-krigen startet.

Ifølge studien har krigen i Irak til nå kostet USA 810 milliarder dollar, tilsvarende nesten 4.600 milliarder kroner.

Den anslår også at krigen kan komme til å koste USA totalt 3.000 milliarder dollar, eller 17.240 milliarder kroner.

Ifølge professorene bak rapporten, Barry Levy fra Tufts University School of Medicine i Boston og Victor Sidel fra Albert Einstein College of Medicine i New York, ble over 4.800 soldater fra koalisjonsstyrkene drept i krigshandlingene, som startet 20. mars 2003.

Les også: Vold og overgrep preger Irak ti år etter

De to professorene har brukt andre studier, samt rapporter fra regjeringsorganer, internasjonale organisasjoner og mediene som kilder for studien.

Tidligere anslag over antall drepte har variert mellom drøye 100.000 og 650.000.

Antall angrep har økt markant i Irak etter nyttår, men antall drepte gikk noe ned fra januar til februar, da i alt 220 personer ble drept.

Ti år etter invasjonen rammes Iraks befolkning nærmest daglig av væpnede angrep. Fanger utsettes for tortur, overgrep og urettferdige rettssaker, ifølge menneskerettsgrupper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus