– Dette er noe av det verste en muslim kan bli utsatt for

Stortingsrepresentant og SV-politiker Akhtar Chaudhry mener avsløringen er et tillitsbrudd. Foto: NTB scanpix
Stortingsrepresentant og SV-politiker Akhtar Chaudhry mener avsløringen er et tillitsbrudd. Foto: NTB scanpix

SV-politiker Akhtar Chaudhry raser mot funn av svin i halalkjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av hestekjøtt-skandalen har Mattilsynet satt i gang testing av gatekjøkkenmat. Hos produsenten Kuraas ble det funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt. Hos en annen produsent viste storfekjøtt seg å være 60 prosent svin.

Stortingsrepresentant og SV-politiker Akhtar Chaudhry er muslim, og synes avsløringen er urovekkende:

– Dette er svært beklagelig tillitsbrudd som vil straffe seg. Muslimer i Norge vil reagere kraftig ved å slutte å handle varer fra Kuraas, sier Chadhry til ABC Nyheter.

Han håper at andre halalprodusenter skjerper seg.

– Dette er noe av det verste en muslim kan bli utsatt for. Dette vil straffe seg. Andre matleverandører bør også skjerpe seg kraftig, legger han til.

Les også: Fant svin i halalkjøtt

Mye lureri

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islams Råd, deler Chadhrys syn på svin i halalkjøtt. Han mener tilstanden i visse deler av kjøttbransjen er mafialignende.

– Vi vet at det er mye lureri i bransjen, og får stadig spørsmål om dette fra våre medlemmer. Blant annet er det mye smuglerkjøtt inne i bildet, og mange useriøse aktører lurer muslimer ved å skrive halal på arabisk på pakka. Vi forventer at Mattilsynet tar dette mer på alvor fremover, sier han til NTB.

Onsdag fortalte Mattilsynet at de hadde funnet små mengder svinekjøtt i Kuraas kebabkjøtt av merket Aramso. Kuraas har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser torsdag kveld.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas til NTB etter at de ble gjort oppmerksom på funnet onsdag.

– Kan dokumentere innkjøp av halalkjøtt

Senere onsdag kveld avviste Kuraas at de har villedet forbrukerne.

– Vi fikk litt hakeslepp da det ble snakk om opptil 30 prosent. Men Mattilsynet opererer med én kategori inntil fem prosent, og en neste kategori fra fem til 30 prosent. Vi mener funnene i våre produkter må ligge rett over femprosentsgrensa, sier markedssjef Kenneth Kuraas til NTB.

Han betegner saken som særdeles tragisk og sier det er ekstra beklagelig når det dreier seg om halalkjøtt. Kuraas viser til at de har tett dialog med Mattilsynet om saken, og skal ha et nytt møte fredag. Dit vil de medbringe dokumentasjon.

– Vi kjøper inn enorme mengder halalkjøtt, og kan vise til fakturaer som samsvarer med det vi har produsert og solgt. At det har havnet svinekjøtt i disse produktene, skyldes rett og slett en rutinesvikt, og vi har en teori om hvordan det kan ha skjedd, sier han.

Har trukket produktene tilbake

Ifølge Kuraas har Mattilsynet gjort seks tester av deres produkter. To av disse var rene, hvorav en halaltype. Én test av et halalprodukt og to av en annen type produkt fra dem havnet i kategorien 5-30 prosent svinekjøtt, ifølge selskapet.

Produktene er nå trukket tilbake, og Kuraas garanterer at de har full kontroll på at noe slikt ikke skjer igjen.

Også i London

I London ble det torsdag bekreftet funn av svinekjøtt i halalpølser som er servert til elever ved flere skoler og barnehager i byen, opplyser lokale myndigheter i den britiske hovedstaden.

I likhet med Mattilsynet her hjemme har byrådet i Westminster beordret test av en rekke matvarer etter kjøttskandalen som har rullet over Europa den siste tiden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus