Meny

Fant svinekjøtt i halal-produkter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har funnet opptil 30 prosent svinekjøtt i halalkjøtt fra produsenten Kuraas. Hos en annen produsent viste storfekjøtt seg å være 60 prosent svin.

I kjølvannet av hestekjøttskandalen besluttet Mattilsynet å også DNA-teste gatekjøkkenmat i Oslo og Drammen. Resultatene viser flere funn av svinekjøtt i produkter som kun skulle inneholdt storefe.

Prøvesvarene avdekker at flere av kebabproduktene fra Kuraas kan ha inneholdt opp til 30 prosent svinekjøtt. Funnene er også gjort i produkter som er angitt å være «halal», opplyser Mattilsynet.

– Dette ser vi svært alvorlig på. Funnet av svin i et halal-merket produkt gir en ny dimensjon i villedingen, sier seksjonssjef Randi Edvardsen, som varsler at de vil politianmelde forholdet.

Gatekjøkken i Drammen

DNA-undersøkelsene har for første gang avdekket juks med gatekjøkkenmat. Tidligere feilmerkede produkter har vært i salg i dagligvarebutikker.

Halalkjøttet som inneholdt svin, ble funnet under kontrollen i Drammen. Torsdag kom i tillegg flere resultater som viser funn av svin i vanlig kebabkjøtt på gatekjøkken i både Drammen og Oslo.

Mattilsynet venter på ytterligere 20-30 prøvesvar.

Trakk tilbake

Kuraas har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser. Onsdag ble det kjent at tilsynet hadde funnet svinekjøtt i små mengder i deres kebabkjøtt av merket Aramso. Mattilsynet sa da at det kunne dreie seg om slurv og forurensing fra forrige produksjon.

– Dette kommer svært overraskende og veldig uønsket for oss. Vi har satt i gang en intern runde for å prøve å finne ut hvordan dette kan ha skjedd, sa markedssjef Kenneth Kuraas da til NTB. Produsenten trakk produktet tilbake.

Aramso kebabkjøtt selges i dagligvarehandelen, og Kuraas leverer primært i Nord-Norge, men noe av produktet kan også ha blitt levert til andre regioner, opplyser selskapet.

Vurderer oppfølging

Mattilsynet har hatt løpende kontakt med Kuraas siden de første funnene ble gjort. Nøyaktig hvor stor mengde svin som ble funnet, er ikke kjent. Laboratoriet opererer med funn opp til 1 prosent, fra 1-5 prosent og fra 5-30 prosent.

– Prøver med mer enn 1 prosent regnes som en positiv prøve. Så dette er helt klart en positiv prøve, sier seniorrådgiver Cathrine Svindland.

Tilsynet har ikke vurdert om funnene skal føre til at kontrollen med gatekjøkkenmat skal utvides.

– Distriktskontoret vil følge opp saken nøye. Det er for tidlig å si om de vil foreta ytterligere undersøkelser, sier Svindland.

Biff var svin

Mattilsynet har også avdekket at et pizzakjøttprodukt fra Norsk Mesterkjøtt i Sarpsborg, Pizzatopping Biff Piffi, inneholder mer enn 60 prosent svinekjøtt. Prøver er tatt i Oslo og Drammen av produktet, som er oppgitt å inneholde kun kjøtt fra storfe.

– Dette er regelrett juks. Hvis en kjøper pizza med biff, skal det være pizza med biff. Dessuten er det mange mennesker som ikke ønsker å spise svin av ulike årsaker. Hvis merkingen er feil fratar vi dem muligheten til å velge dette selv. Det er alvorlig, sier Edvardsen.

Deleier Mohamed Khashab i Norsk Mesterkjøtt avviser at det dreier seg om bevisst juks fra deres side. Han mener menneskelig svikt må ha ført til at kjøtt beregnet for skinkeproduksjon havnet i kebabkjøttet i partiet Mattilsynet har testet.

– Vi prøver nå å spore produktene, for så å trekke dem tilbake, sier han til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus