Meny

Bulgarere tenner på seg selv i protest mot fattigdom

En kvinne tenner lys for Plamen Goranov, som var den første som tente på seg selv under oppblomstringen av protestaksjoner i Bulgaria den siste tiden. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire bulgarere har tent på seg selv i løpet av en måned.

Onsdag tente en 51 år gammel mann på seg selv utenfor presidentens kontor i hovedstaden Sofia. Han er nå den fjerde bulgareren som har tydd til selvpåtenning i protest mot fattigdom.

51-åringen gikk til det drastiske steget rett etter diplomaten Marin Raikov tok over som midlertidig statsminister frem til valget i mai. Torsdag ble det kjent at 51-åringen er kritisk skadd, og at han har brannskader over 25 prosent av kroppen, ifølge BBC.

– Den midlertidige regjeringen er bare enda et forsøk på å erstatte den sittende, og på ingen måte noen reell forandring, sier lederen for protestbevegelsen Eagle Bridge, Yanaki Ganchev, til Reuters .

Protestbevegelsen er oppkalt etter et veikryss i Sofia, som er et yndet samlingspunkt for demonstranter.

Les også: Bulgarsk partileder unnslapp attentat på talerstolen

Angel Slachev, leder for «The National Citizen's Initiative» - en annen protestfraksjon, tviler på den midlertidige regjeringens selvstendighet, men sier han gir dem en uke til å vise hva de er gode for.

– Folket er lei av å ikke bli hørt. Gjør ikke myndighetene noe raskt, kan det bli voldelige demonstrasjoner, sier han til Reuters.

Felles for demonstrantene er at de mener det er urettferdig at en korrupt politisk elite har sittet med makten i landet siden kommunismens fall i 1989, og at de ikke gjør noe for å bekjempe fattigdommen.

Bulgarerne har nå protestert i over to måneder, og de første protestene kom som en følge av høye strømpriser. Levestandarden i Bulgaria er halvparten av EU-gjennomsnittet.

Selvpåtenning er en selvmordsmetode som har lang tradisjon i flere kulturer. I det siste har det blitt en ekstrem form for politisk protest. Det finnes eksempler på selvpåtennings-protester i nyere tid, både fra Tibet og Tunisia, ifølge Wikipedia.

Den første som satte fyr på seg selv var den 36 år gamle fotografen og demonstranten Plamen Goranov. Han døde 3. mars av skadene han pådro seg. Etter sin død har han blitt et symbol på folkets kamp mot myndighetene og fattigdom.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus