Meny

Stortinget tok første skritt mot endring av Grunnloven

GRUNNLOVSJUBILEUM: Det har blant annet kommet inn en rekke forslag for å styrke menneskerettighetene i Grunnloven til 200-årsjubileet i 2014. Bildet viser stortingspresident Dag Terje Andersen i forbindelse med åpningen av Lansering av den visuelle profilen for grunnlovsjubileet 2014. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortinget diskuterte torsdag en rekke forslag til endringer i Grunnloven. Men endringene kan tidligst tre i kraft i neste stortingsperiode – hvis de får tilstrekkelig flertall.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) har selv foreslått å forby utnevnelse av stortingsrepresentanter til statssekretærer i regjeringen. Forslaget var det første som ble tatt opp til debatt torsdag, og har støtte i alle partier. Statssekretærer står nemlig ikke konstitusjonelt til ansvar overfor Stortinget, slik statsråder gjør.

– Det er ikke i tråd med Grunnloven at kongemakten kan påvirke folkemakten på denne måten. Derfor bør de ikke hentes fra Stortinget, sa Andersen da forslaget ble fremmet.

Les også: Lite interesse for Grunnloven i Norge

Elleve forslag

Til sammen elleve grunnlovsforslag var oppe til debatt torsdag, blant dem forslag om stemmerett for 16-åringer, innføring av republikk som styreform i Norge og forslag som angår forholdet mellom stat og kirke.

Vanligvis fremmes et 20-talls grunnlovsforslag mot slutten av hver stortingsperiode. Denne gang er det 42 av dem. En rekke av forslagene stammer fra Lønning-utvalgets arbeid med å styrke menneskerettighetene i Grunnloven til 200-årsjubileet i 2014.

Les også: Direktøren vil ikke gjøre Stortinget til en festning

To storting

Blant øvrige grunnlovsforslag er forbud mot atomvåpen, kommunalt selvstyre, jordvern og bortfall av regjeringens rett til å sende soldater til utenlandsoperasjoner uten stortingsvedtak.

Et grunnlovsforslag må oppnå minst to tredels flertall for å bli vedtatt. Grunnloven bestemmer dessuten at det må behandles over to stortingsperioder. Det vil helt konkret si at forslaget må fremmes i løpet av de tre første årene i en stortingsperiode og stemmes over i løpet av de tre første årene i neste periode. På den måten sikres folket anledning til å gi uttrykk for sin mening gjennom valg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus