Meny

NRK fikk hard medfart i romkvinne-saken

NY SJEF: NRKs nyutnevnte kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen lover at det ville bli større åpenhet om TV-kanalens arbeidsmetoder. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRKs håndtering av den såkalte romkvinne-saken fikk kraftig kritikk av Kringkastingsrådet i et møte torsdag. Nå lover NRK-sjefen større åpenhet.

Romkvinnen som var sentral i et innslag i Dagsrevyen 12. januar, var i Bergen tingrett dømt til tre og et halvt års fengsel for menneskehandel, medvirkning til tvangsekteskap og voldtekt av datteren, som da var 11 år gammel. I tillegg omfattet dommen utnyttelse av flere barn, bedragerier, omfattende tyverier og bruk av barn som lokkeduer for sexkjøpere.

Kritikken fra rådet gikk både på fakta som var underslått i innslaget og på NRK-ledelsens svar på kritikken i etterkant.

Blant faktaene som ikke kom fram i innslaget, var at kvinnen var dømt for medvirkning til tvangsekteskap og medvirkning til voldtekt av sin egen datter.

– Urettmessig dømt

Rådsmedlem og medieforsker Kjersti Thorbjørnsrud holdt en innledning til møtet i Kringkastingsrådet. Hun mente at «offeret» i denne saken, nemlig romkvinnen, etter det som framgikk av innslaget, var urettmessig dømt.

– Er dette et symptom på noe mer, spurte Thorbjørnsrud og framholdt at det var en sterk historie som var vist. En sak om en liten kvinne i kamp mot et mektig system og som appellerte til folks følelser.

– Dette innslaget var en betenkelig sammenblanding av det som framstår som troverdig og det som faktisk er sannferdig, sa Thorbjørnsrud.

Rådsmedlem Knut Haavik mente saken om romkvinnen var et eksempel på at tabloidjournalistikken også har slått rot i NRK.

– Noe av det jeg savner i etterkant av denne saken, er at den som tok avgjørelsen om at innslaget skulle sendes blir tatt av lederjobben, sa han.

Mer åpenhet

Den nytilsatte NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen sa på møtet at han hadde vært rundt i huset og opplevd at denne saken hadde gjort ordentlig vondt. Han lovet at det ville bli større åpenhet om TV-kanalens arbeidsmetoder.

– Det må gjøres på en måte som ikke svekker medienes evne til kritisk journalistikk. Vi må utvikle metoder for å utrede journalistisk metode, som ikke svekker kildevernet, sa han under møtet før Kringkastingsrådet kom med sin uttalelse. Den inneholdt sterk kritikk av innslaget og etterlyste bedre kvalitetssikring før programmer går på lufta.

Nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård, presiserte at nyhetsavdelingen har tatt saken svært tungt, og karakteriserte det hele som en forferdelig og pinlig sak.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus