Meny

Ingen nye norske stjerner i Michelin-guiden

NORGES BESTE: Maaemo holder stand med to stjerner. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges totalt fire Michelin-stjerner er fordelt på tre Oslo-restauranter. Andre norske byer er vurdert, men når ikke opp i konkurransen om å havne i årets utgave av restaurantguiden.
Fakta om Michelin-guiden:

*I 2013 fikk Maaemo to stjerner, mens Statholdergaarden og Bagatelle fikk én stjerne hver. Alle tre fikk det samme som i fjor.

* Dermed er status nå at Oslo har fire.

* Danmark og Sverige har 13 Michelin-restauranter hver.

* Verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide ble utgitt for første gang 24. januar 1900.

*I begynnelsen dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder Michelin-guiden, men etter hvert dreide den mer mot restauranter og hoteller.

*Guiden gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

*Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til»

*To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for»

*En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori»

*Det har vært en del debatt om guiden i Norge siden den bare tar for seg restauranter i Oslo.

(Kilde. Horeca)

Selv mener utgiverne av Michelin-guiden at de har gjort et utvalg av det beste Oslo har å tilby. Maaemo beholder sine to Michelin-stjerner, mens Statholdergaarden og Bagatelle får én stjerne hver, som i fjor. I guidens over 100 år lange historie er det kun restauranter i Oslo som har vært med fra Norge.

Redaktør for den europeiske matguiden, Rebecca Burr, forklarer at restaurantutvalget hentes fra byer i Europa som vurderes som sentrale og viktige. I den kampen når ikke Bergen, Trondheim eller Stavanger opp.

– Vi er de første til å innrømme at dette er noe som kan endre seg. Vi gjør en fortløpende vurdering, men slik det er nå har vi bestemt oss for at Oslo er alene om å kvalifisere seg, sier hun til NTB.

Hemmelig

På spørsmål om restauranter i andre norske byer enn Oslo ble evaluert i fjor, svarer Burr.

– Jeg har ikke vært i andre byer. Men noen har nok vært der.

Hun vil ikke ut med hvor mange besøk inspektørene har gjort til Norge eller antall restauranter som er sjekket ut.

– Vi har begynt å gjøre færre forhåndsannonserte besøk og oppfordrer våre inspektører til å tone ned besøkene sine. Norsk kokkemiljø er såpass lite at ryktene om at vi er i nærheten begynner å svirre med en gang noen har landet i Norge, ler hun.

En utstikker

Restauranteier Lars Erik Underthun opplevde i fjor at Feinschmecker mistet sin stjerne, etter 19 år i guiden. Han bekrefter at det har vært ganske lett å oppdage at Michelin er i byen.

– Vi får fort en mistanke, ut fra atferden deres. De er veldig profesjonelle, i motsetning til enkelte norske matjournalister. Og er Michelin i byen, varsler vi hverandre, sier han.

Inspektørene kommer for øvrig flere ganger i året, for å sjekke at aktuelle spisesteder har et godt utvalg av sesongbaserte råvarer og god kvalitet året rundt.

– Burde flere byer i Norge være i guiden?

– Man kan mene mye om dette. Men sannheten er vi er en liten utstikker i Europa, og byene våre er små. Oslo er jo en liten by i denne sammenhengen. Men de har nok vært rundt og sjekket, jeg vil tippe at for eksempel Renaa i Stavanger har hatt besøk, sier Underthun.

Skandinavisk opprykk

Nabohovedstedene våre, Stockholm og København, avanserte i år med flere nye stjerner hver og har nå 13 restauranter med til sammen 15 stjerner.

– Sakker Norge akterut?

– Det er ikke rettferdig å sammenligne såpass ulike byer, og vi henger oss ikke opp i tall, det er ikke slik vi jobber. Vi ser etter god mat, sier Burr.

Underthun på Feinschmecker mener det er tilfeldig at Norge står på stedet hvil.

– Det kan fort endre seg til neste års guide, jeg tror nok at Oslo vil være ekstra under lupen i år.

For øvrig fikk Oslo-stedene Lille B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill utmerkelsen Bib Gourmand, som gis til restauranter som tilbyr en egen profil, med kvalitetsmat til en relativt rimelig pris.

Burr, gratulerer stjernerestaurantene i Norge med hardt arbeid for å opprettholde kvaliteten og standarden som må til:

– Det er svært sjelden å debutere i guiden på et slikt nivå som Maaemo gjorde i fjor. I løpet av året har de gjort det bra og bevist at de fortjener to stjerner, sier hun.

Til sammen fikk 88 restauranter i Europa to stjerner, som Maaemo. Kun 15 spisesteder fikk den aller gjeveste utmerkelsen, tre Michelin-stjerner, og alle disse hadde tre fra før. De danske restaurantene som fikk to stjerner, var Noma og Geranium.

De svenske tostjernersvinnerne var Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén/Lindeberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus