– Nord-Koreas diktator utsatt for attentatforsøk i 2012

Kim Jong-un (i midten) inspiserer en militærøvelse. Udatert foto fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå. Foto: Scanpix/AFP.
Kim Jong-un (i midten) inspiserer en militærøvelse. Udatert foto fra Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå. Foto: Scanpix/AFP.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble utsatt for et attentatforsøk i hovedstaden Pyongyang i fjor, hevder en etterretningskilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Attentatforsøket skal være knyttet til en maktkamp i det militære, sier etterretningskilden basert i Seoul til avisa JoongAng Ilbo.

Selv om kilden ikke forteller nøyaktig når episoden skal ha skjedd eller hvem som sto bak angrepet sier han at det lot til å være knyttet til maktkampen rundt en general.

– Det later til at misfornøyde mennesker i Nord slo til før nedgraderingen av general Kim Yong-chol i november, sier kilden til JoongAng Ilbo.

Les også: Nord-Korea truer med å «utslette» grenseøy

– Aggressiv offiser

General Kim er ifølge avisen en aggressiv offiser som er en av de nærmeste støttespillerne til den nordkoreanske lederen. Han var ifølge avisen ansvarlig for senkningen av krigsskipet Cheonan i mars 2010 – som regimet i Pyongyang nekter for å stå bak – og granatbeskytningen av øya Yeonpyeong i november samme år.

Generalen ble forfremmet til firestjerners general i februar 2012, men ble nedgradert til tostjerners generalløytnant i november.

Det ble imidlertid avslørt at han hadde blitt forfremmet igjen da han ble fotografert med fire stjerner i følge med Kim Jong-un ved en koropptreden 26. februar.

Les også: – Fortsatt en stund til tredje verdenskrig

– Skuddveksling

Kilden forklarer til avisen at en intern maktkamp fant sted i det militære byrået general Kim leder i fjor. Maktkampen skal endog ha involvert en skuddveksling, ifølge kilden.

Etter at han tok på seg ansvar for hendelsen ble Kim Yong-chol nedgradert til trestjerners general, og han ble nedgradert på nytt etter attentatforsøket mot Kim Jong-un i Pyongyang, sier kilden.

– Personene som ble fjernet etter skuddvekslingen kan knyttes til attentatforsøket, sier han til avisen.

Sørkoreanske etterretningsmyndigheter tror nå den militante nordkoreanske retorikken den siste tiden er knyttet til episoden i fjor, skriver avisen.

Les også: – Soldater i Nord-Korea forberedt på total krig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus