Ny rekord på meningsmåling for Høyre og Frp

OPPOVER: Frp og Høyre får 102 mandater på Stortinget i en ny meningsmåling. Det er gode tall for Erna Solberg. (Foto: NTB scanpix)
OPPOVER: Frp og Høyre får 102 mandater på Stortinget i en ny meningsmåling. Det er gode tall for Erna Solberg. (Foto: NTB scanpix)

De to partiene kunne overtatt regjeringskontorene uten støtte fra småpartier hvis dette hadde vært valgresultatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På målingen, som er utført av Norstat for NRK, havner både regjeringspartiene Sp og SV samt Venstre under sperregrensen.

– Jeg har aldri sett så høye tall for Frp og Høyre før, sier valgekspert og professor Bernt Aardal.

Erna foran Jens

Erna Solberg øker også sin popularitet i forhold til statsminister Jens Stoltenberg.

43 prosent av de spurte sier at de foretrekker Solberg som statsminister, mens 40,3 prosent har Stoltenberg som sin favoritt.

Målingen er utført av Norstat for NRK, og viser at Solberg øker sin ledelse på Stoltenberg. På samme spørsmål i februar svarte 42,1 prosent at de ville ha Stoltenberg som statsminister, mens 43 prosent foretrakk Solberg.

Les også: - Høyre har stjålet Frps helseprogram

Ifølge NRK har det fram til nå vært omtrent dødt løp mellom de to kandidatene, men nå er altså Solberg i ferd med å få et lite forsprang.

– Det er jo sånn at disse målingene ofte avspeiler resultatet på partimålingene, sier Erna Solberg i en kommentar. Hun mener framgangen gjenspeiler at Høyre også gjør det godt på meningsmålingene, og at hennes person som sådan blir sekundær.

Siv Jensen (Frp) får 7,2 prosent av stemmene, mens 9,5 prosent svarer at de er usikre eller ikke vet hvem de foretrekker som statsminister.

Ap daler

Målingen gir Høyre en oppslutning på 32 prosent, mens Frp får 20,4 prosent. Erna Solbergs parti går dermed fram med 1,8 prosentpoeng fra februar, mens Siv Jensens parti noterer seg for en framgang på hele 2,8 prosentpoeng.

Det gir de to partiene henholdsvis 62 og 40 mandater, slik at partiene ikke ville vært avhengige av Venstre og KrF for å vippe ut den rødgrønne regjeringen hvis dette hadde vært valgresultatet.

Mest tilbake går Arbeiderpartiet, som faller med 3,1 prosentpoeng og havner på 27, 1 prosent. Regjeringskollegene SV og Sp går tilbake med henholdsvis 1,6 og 1,7 prosentpoeng. SV får en oppslutning på 3,9 prosent og Sp 3,5 prosent. Sp ville mistet alle sine elleve mandater og falt ut av Stortinget med et slikt resultat på valgdagen.

Valgforsker Aardal understreker at det er et stort sprik på meningsmålingene, spesielt for Frp som for tre uker siden bare fikk 10,9 prosents oppslutning på en måling utført av InFact.

Resultatene for de andre partiene på Norstat-målingen (med differansen fra februarmålingen i parentes): KrF 5,8 (+1,4), Venstre 3,6 (-0,3), Rødt 0,8 (-0,6), MDG 0,9 (+0,2) og andre 1,8 (+1,0).

Les også: Strid om sykelønn i Høyre