Meny

Dyrere mat med søndagsåpne butikker

DYRERE: ICA er blant dem som ikke ønsker at det blir lov å selge mat på søndager. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rema, NorgesGruppen og ICA ønsker ikke å endre lovgivningen slik at det blir lov å selge mat på søndager. De mener det vil føre til dyrere matvarer.

I motsetning til andre tilfeller der markedet slippes fri, kan søndagsåpent bety dyrere dagligvarer generelt, skriver Bergens Tidende.

I dag er det kun butikker på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustadbuer, som kan holde åpent på søndager. Arbeiderpartiet signaliserte tidligere i år at de vil åpne opp for søndagsåpne butikker i dagligvarehandel.

– Det mange ikke tenker på er effekten i forhold til tilstøtende bransjer. Det vil dreie seg om tusenvis av stillinger, sier Thomas Sandland, som er sjef i Bunnpris på Vestlandet.

Med de lave marginene i dagligvarebransjen vil de økte kostnadene måtte tas igjen hos kundene.

Les også: Norge har Europas høyeste matvarepriser

De tre store private aktørene, Rema, NorgesGruppen og ICA ønsker altså å opprettholde ordningen med Brustadbuer.

– En generell mulighet til å holde åpent på søndag vil likevel ende med at alle butikkene blir søndagsåpne. Det er det kjente dilemmaet der butikkene vil holde åpent fordi naboen gjør det, sier Sandland.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus