Dyrere mat med søndagsåpne butikker

DYRERE: ICA er blant dem som ikke ønsker at det blir lov å selge mat på søndager. (Arkivfoto: NTB scanpix)
DYRERE: ICA er blant dem som ikke ønsker at det blir lov å selge mat på søndager. (Arkivfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rema, NorgesGruppen og ICA ønsker ikke å endre lovgivningen slik at det blir lov å selge mat på søndager. De mener det vil føre til dyrere matvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til andre tilfeller der markedet slippes fri, kan søndagsåpent bety dyrere dagligvarer generelt, skriver Bergens Tidende.

I dag er det kun butikker på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustadbuer, som kan holde åpent på søndager. Arbeiderpartiet signaliserte tidligere i år at de vil åpne opp for søndagsåpne butikker i dagligvarehandel.

– Det mange ikke tenker på er effekten i forhold til tilstøtende bransjer. Det vil dreie seg om tusenvis av stillinger, sier Thomas Sandland, som er sjef i Bunnpris på Vestlandet.

Med de lave marginene i dagligvarebransjen vil de økte kostnadene måtte tas igjen hos kundene.

Les også: Norge har Europas høyeste matvarepriser

De tre store private aktørene, Rema, NorgesGruppen og ICA ønsker altså å opprettholde ordningen med Brustadbuer.

– En generell mulighet til å holde åpent på søndag vil likevel ende med at alle butikkene blir søndagsåpne. Det er det kjente dilemmaet der butikkene vil holde åpent fordi naboen gjør det, sier Sandland.