Meny

Overgrepsofre krever handling fra pave Frans

FÅR KRAV: Jorge Mario Bergoglio fra Argentina ble onsdag valgt til ny pave. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyvalgte pave Frans må reformere kirken og i sin første offisielle uttalelse erklære nulltoleranse for seksuelle overgrep, krever nettverk for overgrepsofre.

– Frans av Assisi var den største reformatoren i kirkens historie. Pave Frans må gjøre det samme, heter det i en uttalelse fra Organisasjonen Survivors Network of Those Abused by Priests (SNAP).

Den 76 år gamle nyvalgte paven, Jorge Bergoglio, har tatt navnet pave Frans.

– Fortsatt i fare

Han er den første paven fra Latin-Amerika, og den første som velger navnet Frans som pavenavn.

Den nye paven blir overhodet for 1,2 milliarder katolikker i en tid der den katolske kirken står overfor mange utfordringer, ikke minst de mange saker om seksuelt misbruk av barn av katolske prester verden over.

SNAP advarer om at millioner av barn fortsatt står i fare for å bli misbrukt av pedofile prester fordi den katolske kirke stadig forsøker å dekke over overgrep ved å flytte prestene til andre prestegjeld.

Les også: Pavenavn er ingen tilfeldighet

Navngi

– For barnas sikkerhet og ofrenes skyld håper vi at han begynner med å navngi prester som har begått overgrep, tidligere og nåværende, både døde og levende i sitt eget erkebispedømme, heter det i en uttalelse fra nettverket.

SNAP hadde bedt om at over ti kardinaler ble ekskludert fra pavevalget, på grunn av forsøk på å dekke over overgrep eller for å ha kommet med kritikkverdige uttalelser om skandalene.

Talsmann for Vatikanet, Frederico Lombardi, forsvarer kardinalene og beskylder SNAP og andre aktivister for å være fordomsfulle.

Les også: - Paven opptatt av de fattiges kår

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus