Pavenavn er ingen tilfeldighet

Den argentinske kardinalen Jorge Bergoglio ble onsdag valgt til pave Frans I. her forbereder han seg på å gi sin velsignelse til den enorme folkemassen som hadde samlet seg på Petersplassen etter at den hvite røyken fra Det Sixtinske kapell gjorde det klart at en ny pave var valgt. Foto:  Filippo Monteforte (AFP Photo)
Den argentinske kardinalen Jorge Bergoglio ble onsdag valgt til pave Frans I. her forbereder han seg på å gi sin velsignelse til den enorme folkemassen som hadde samlet seg på Petersplassen etter at den hvite røyken fra Det Sixtinske kapell gjorde det klart at en ny pave var valgt. Foto: Filippo Monteforte (AFP Photo)

Den nye paven valgte å ta navnet Frans, et navn som henspiller på ydmykhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Frans I:
  • Het opprinnelig Jorge Mario Bergoglio.
  • Født 17. desember 1936 i Argentinas hovedstad Buenos Aires.
  • 1958: Sluttet seg til jesuittordenen.
  • 1969: Ordinert til prest.
  • 1992: Utnevnt til hjelpebiskop i Buenos Aires av pave Johannes Paul II. Bispeviet samme år.
  • 1998: Overtok som erkebiskop.
  • 2001: Ble utnevnt til kardinal.
  • 2013: Valgt til pave 13. mars og tok navnet Frans.

Overhodet for den katolske kirke har som oftest tatt seg et annet navn etter å ha blitt valgt av konklavet. Ifølge noen stammer denne tradisjonen fra år 533, da en mann ved navn Merkurius ble valgt til pave. Han syntes at hans eget navn var for hedensk og tok navnet Johannes II i stedet.

Sist gang en pave brukte sitt eget navn var i 1555, da Marcello Cervini i noen få uker var pave Marcellus II.

Les også: Kardinal Jorge Mario Bergoglio er den nye paven

Jorge Mario Bergoglios valg av Frans er første gang en pave har valgt et helt nytt pavenavn siden Albino Luciano i 1978 tok navnet Johannes Paul etter navnene til sine to nærmeste forgjengere.

Bergoglio skal i sin tur ha valgt Frans etter den hellige Frans av Assisi, de fattige og sykes helgen.

Det har også blitt spekulert på om navnet henspiller på den hellige Francisco Javier (1506-1552), som var en av grunnleggerne av jesuittordenen, som den nye paven har tilhørt.

Les også: – han gjorde et sterkt inntrykk

De vanligste pavenavnene er Johannes, Gregor, Benedikt, Clemens, Innocens, Leo og Pius, som alle har vært brukt av minst ti paver hver.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus