Meny

Argentinerne jubler for sin nye pave

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utnevnelsen av pave Frans ble møtt med dundrende applaus i katedralen i Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Pave Frans, som inntil onsdag kveld var kardinal Jorge Mario Bergoglio, erkebiskop av Buenos Aires, er den første pave i historien som kommer fra Latin-Amerika.

Det gikk ikke upåaktet hen, verken i Argentina eller i resten av Latin-Amerika, der flertallet av verdens katolikker bor.

Les også: Kardinal Jorge Mario Bergoglio er den nye paven

Øke tilliten

I katedralen i Buenos Aires ventet folk på at kardinalene i Det sixtinske kapell skulle komme fram til en avgjørelse. Og da det ble kjent at det var deres egen erkebiskop som nå er valgt til Den hellige stol, brøt det ut jubel og kraftig applaus.

Nyheten om at det ble en av deres egne landsmenn som ble valgt til en av verdens mektigste stillinger, fikk argentinerne til å strømme til alle landets kirker. Flere gråt av glede, og mange håper pave Frans kan bidra til å styrke tilliten til den katolske kirke etter alle skandalene som har rammet den de siste årene.

Asketisk

– Jeg håper han endrer på all luksusen som finnes i Vatikanet, at han fører kirken inn i en mer ydmyk retning og nærmere evangeliet, sier den pensjonerte statsadvokaten Jorge Andres Lobato.

Les også: – Paven opptatt av de fattiges kår

– Dette er en velsignelse for Argentina, ropte en kvinne fra gaten i sentrum av Buenos Aires.

Få argentinere trodde på forhånd at Bergoglio, som er kjent for sin asketiske livsstil, ville bli valgt til ny pave.

Hylles av presidenten

Argentinas president Cristina Fernándes de Kirchner gratulerer den nye pave Frans.

I et brev til paven skriver president Fernándes at hun håper pave Frans vil jobbe for rettferdighet, likhet, brorskap og fred for menneskeheten når han nå tar over ledelsen av den katolske kirke.

Les også: Norsk munk overrasket over pavevalget

Paven, som inntil onsdag kveld var kardinal Jorge Mario Bergoglio, erkebiskop av Buenos Aires, er den første argentiner og latinamerikaner som er valgt til overhode for verdens katolikker.

President Fernándes nevnte imidlertid i brevet ikke noe om at den nye paven kommer fra Argentina, men nøyde seg med å gratulere ham.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus