Meny

– Paven opptatt av de fattiges kår

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førsteamanuensis Øystein Lund tror Jorge Mario Bergoglios valg av Frans som pavenavn signaliserer en sterkere nærhet til vanlige katolikker.

– Han er kjent for å leve veldig enkelt. Han er jesuitt, og det betyr at han er sosialt bevisst og opptatt av de fattiges kår. Da han ble biskop i Buenos Aires, ville han ikke bo i palasset som er satt av til kardinalen. Han bodde i en beskjeden leilighet og sa fra seg sjåføren som fulgte stillingen, sier Lund til NTB.

Han er katolikk og har ansvaret for å utdanne katolske prester på Menighetsfakultetet i Oslo.

Han mener at den nyvalgte pavens opptreden på balkongen på Peterskirken onsdag kveld kan tyde på at pave Frans vil ha en mer direkte og åpen stil enn sin forgjenger.

Navnevalget får Lund til å tenke på Frans av Assisi.

– Han var en fattig munk som reagerte på kirkens prangende makt og rikdom, og ønsket å reformere kirken. Jeg håper og tror at navnevalget betyr at han vil være mer lyttende til folks konkrete livssituasjon. Men noen stor endring i moralske spørsmål tror jeg ikke vi kan vente oss, sier han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus