Nathan og familien kan endelig se fremover

– De må ikke anke. Jeg håper det ikke blir anke, sa Nathan til Bergensavisen tirsdag. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
– De må ikke anke. Jeg håper det ikke blir anke, sa Nathan til Bergensavisen tirsdag. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsnemnda (UNE) er sterkt uenig i Oslo tingretts dom, men vil ikke anke saken videre. Dermed er Nathan Eshete og familiens lange kamp for å få bli i Norge kronet med seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Nathan Eshete-saken:
  • Utlendingsnemnda (UNE) er sterkt uenig i dommen fra Oslo tingrett i Nathan-saken, men vil ikke anke den, opplyste UNE onsdag. Syv år gamle Nathan Eshete og hans familie får dermed bli i Norge.
  • Oslo tingrett avgjorde tirsdag at Utlendingsnemndas endelige avslag på søknad om opphold og asyl for familien Eshete, er ugyldig.
  • Retten mente nemnda begikk to feil da avslaget om beskyttelse og oppholdstillatelse på humanitært grunnlag ble opprettholdt.
  • Den ene gjelder forvaltningens saksbehandling, den andre UNEs begrunnelse for det endelige avslaget på asylsøknaden. Beslutningen er begrunnet på en måte som ikke lar seg etterprøve eller kontrollere av domstolen.
  • Nathan Eshete er født i Norge av etiopiske foreldre.
  • Familien søkte asyl, og fikk i april i fjor endelig avslag på søknaden.
  • En returavtale mellom Etiopia og Norge ble undertegnet i januar i fjor.
  • Nathans foreldre gikk til sak mot staten ved Utlendingsnemnda for å få omgjort vedtaket om avslag.
  • Høyesterett behandlet to tilsvarende saker i desember. Et flertall, 14 mot 5, mente at Utlendingsnemndas avslag var gyldig.
  • Mindretallet mente hensynet til barnas beste måtte telle mer enn innvandringsregulerende hensyn.
  • Mer enn 600 asylbarn med endelig avslag har bodd i Norge i mer enn tre år.
  • 412 av barna som venter på utsending, er født i Norge og har levd hele livet sitt her. 14 av barna har bodd i landet i mer enn åtte år.

UNE begrunner sitt valg med hensynet til syvåringen fra Arna i Bergen. Direktør Ingunn-Sofie Aursnes sier de ikke ønsker å trekke ham og familien gjennom flere runder i retten.

Bergensfamilien torde ikke slippe jubelen helt løs etter at de tirsdag fikk medhold i retten. Men selv om nemnda hadde fire ukers ankefrist, brukte de bare én dag.

– Nå kan vi endelig tenke på fremtiden. Det har vært en tøff kamp. Vi har levd i frykt i tolv år. Alle rapporter viser at det er farlig å dra tilbake. Nå slipper jeg å være redd, sier Asfaw Eshete, Nathans far, til Bergensavisen.

Han sier til NRK at sønnen ble veldig glad da det endelige svaret kom etter at han kom hjem fra skidag på skolen onsdag. Familiens advokat, Arild Humlen, sier til NTB at han setter pris på at familien slapp å vente lenger på en endelig avgjørelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Står på sitt

Jurister i UNE gikk onsdag gjennom Nathan-dommen sammen med Regjeringsadvokaten. Aursnes mener at de hadde gode utsikter til å få medhold i lagmannsretten, men at de likevel dropper saken.

Blant annet er nemnda kritisk til den store medieeksponeringen av syvåringen.

– Dette har også Redd Barna advart mot. Sett i sammenheng med resten av saken, blir også dette et argument mot å anke. Dette innebærer at Nathan og familien får bli i Norge, sier hun til NTB i en epost.

Les også: Hevder Nathan er usaklig forskjellsbehandlet

Uenighet om dokument

UNE-direktøren mener fortsatt at de i avslaget synliggjorde godt nok avveiningen mellom hensynet til barnets beste og innvandringsregulerende hensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er også uenige i den betydningen tingretten har tillagt en bekreftelse gitt av Hordaland politidistrikt om at Nathans mor hadde lovlig opphold mens søknaden om asyl ble behandlet. Dette er en bekreftelse politiet ikke hadde grunnlag for å gi, da den ble utstedt da søknaden allerede var avgjort sier Aursnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker også at familien først nevnte dette dokumentet i retten, ikke mens de behandlet saken. UNE mener også det var uten betydning for hvorvidt familien hadde lovlig opphold.

– Ingen betydning for andre

Over 400 barn som venter på utsending, har levd hele livet i Norge. Søksmålet fra Nathans familie er det første i en rekke saker i emning etter en avgjørelse i Høyesterett før jul.

Aursnes sier de mener dommen er feil, men at den ikke vil danne presedens for andre.

– Den er heldigvis så konkret begrunnet at feilene ikke vil få betydning for andre saker, sier UNE-direktøren til NTB.

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener derimot den bør få det.

– Dette viser at deler av rettssystemet har den samme vurderingen som Stortinget og regjeringen, at UNEs praksis har vært for streng. Da er det underlig hvis UNE ikke forholder seg til dette, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bekrefter systemsvakhet

Familiens advokat mener Nathan-saken har bekreftet en systemsvakhet ved UNE.

– Jeg har lenge påpekt at UNE mangler den barnefaglige kompetansen som skal til for å gjøre gode vurderinger, sier Arild Humlen til NTB.

At man må styrke den barnefaglige kompetansen, er i etterkant også påpekt i stortingsmeldingen «Barn på flukt», som ble vedtatt i Stortinget i fjor høst.

– Mangelen på slik kompetanse er noe av forklaringene på at utlendingsmyndighetene i noen av disse sakene ikke kommer heldig ut når de prøves rettslig, sier Humlen.