Her er de heteste Pave-kandidatene

Kardinal Marc Quellet fra Canada, kardinal Odilo Scherer fra Brasil og kardinal Angelo Scola fra Italia, regnes som de mest aktuelle kandidatene. Foto: NTB scanpix

En av dem kommer til å få det til å ryke hvitt fra pipa, om bare kardinalene får opp dampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele verden strømmer til Vatikanstaten for å følge pavevalget, og det er stor spenning knyttet til hvem som blir katolikkenes øverste leder.

I skrivende stund har forsamlingen av kardinaler konklave og debatterer hvem som skal bli den neste paven. Foreløpig har det kun kommet svart røyk fra pipa, noe som betyr at ingen ny pave er valgt.

Red.anm: Jorge Mario Bergoglio, pave Fransisco, var ikke en av de heteste pave-kandidatene. Les mer om ham her.

Les også: Fortsatt ingen ny pave

Favoritt med mafiabånd

Kardinal Angelo Scola (71), erkebiskop i Milano, omtales ofte som katolisismens kronprins og blir regnet av mange eksperter som den aller hestete pavekandidaten, ifølge BBC.

Scola har tette bånd til pave emeritus Benedict, som nylig abdiserte, og avdøde pave Johannes Paul II, og regnes som meget konservativ.

Les også: Håper på pave med medieteft

Nå har han imidlertid fått seg en kraftig ripe i lakken.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er det mye som tyder på at Scola har forbindelse til den italienske mafiaen.

Kardinal Marc Quellet (68) fra Canada er også en sterk pavekandidat. Han snakker både fransk, spansk, engelsk, portugisisk, italiensk og tysk. Quellet leder den mektige menigheten for biskoper, og har en rekke betydningsfulle verv i Den katolske kirke. Den kanadiske kardinalen har tette bånd til pave emeritus Benedict.

En annen som har fått mye paveblest i det siste er Vatikanets «kulturminister», kardinal Gianfranco Ravasi (70). Han har en solid akademisk bakgrunn, og regnes ofte som en moderne bibelsk akademiker.

Kardinal Christoph Schoenborn fra Østerrike er erkebiskop i Wien, og regnes som den sterkeste europeiske kandidaten som ikke er en italiener. Selv etter at han ble prest fortsatte Shcoenborn å studere, og regnes som en svært intellektuell kardinal. Til tross for at han er konservativ, er han villig til å høre på dem som ønsker reform, skriver BBC.

Les også: Ny pave på plass i løpet av uka

Pave fra Sør-Amerika?

Det er også knyttet stor spenning til om verden vil få sin første pave fra Sør-Amerika, Afrika eller Asia. På toppen av listen over hete kandidater troner erkebiskopen av São Paulo, kardinal Odilo Pedro Scherer (63).

Han anses som en av de få som både kan tilfredstille europeiske og latinamerikanske menigheters krav til en fremtidig pave.

Kardinal Leonardo Sandri (69) fra Argentina har også blitt nevnt som pavekandidat. Han har tette bånd til Vatikanet, og var den som annonserte pave Johannes Paul IIs bortgang i 2005.

Det er også noen eksperter som tror at kardinal João Braz de Aviz (65) fra Brasil har en sjanse til å bli den neste paven. De Aviz, som er sønn av en slakter, er kjent for å ha overlevd et blodig ran i Brasil. Han havnet midt i skuddlinjen og ble skutt i brystet og i øyet. De Aviz ser fortsatt dårligere på det ene øyet.

Les også: Publiserer svarteliste over pave-kandidater

Eller kanskje Ghana?

Kardinal Peter Turkson (64) fra Ghana er også en het pavekandidat, og blir han valgt, får verdens sin første afrikanske pave. Turkson leder Vatikanets råd for rettferdighet og fred. Han ble utnevnt til kardinal av avdøde pave Johannes Paul II i 2003, og er den første kardinalen fra Ghana.

Erkebiskopen av hovdedstaten på Filippinene, Manila, kardinal Luis Tagle (55), er den aller yngste pavekandidaten. Han er kjent for sin medmenneskelighet, og har ofte invitert tiggere utenfor katedralen til å spise middag med ham.

Mektige Kardinal Timothy Dolan (63), erkebiskop av New York, regnes også som pavekandidat. Han gjorde seg bemerket ved å ta sterk avstand til seksuelle overgrep i kirken. Likevel regnes han som en av de minst akutelle pavekandidatene. Nettopp fordi han er amerikaner, for de færreste tror Vatikanet ønsker en leder fra supermakten USA.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus