Seks av ti har endret handlevaner etter kjøttskandalen

MINDRE TILLIT: Forbrukere i Storbritannia føler seg mindre trygge på maten de kjøper og mer enn halvparten har endret innkjøpsvanene sine, som følge av hestekjøttskandalen. Foto: Colourbox.com
MINDRE TILLIT: Forbrukere i Storbritannia føler seg mindre trygge på maten de kjøper og mer enn halvparten har endret innkjøpsvanene sine, som følge av hestekjøttskandalen. Foto: Colourbox.com

Britiske forbrukere har mindre tillitt til matindustrien etter hestekjøttskandalen, viser undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En forbrukerundersøkelse viser at 60 prosent av de 2000 deltagerne hadde endret hvordan de handler, i kjølvannet av hestekjøttskandalen.

30 prosent av de spurte oppgir at de nå kjøper mindre behandlede kjøttprodukter. Og én av fire kjøper færre ferdigmatprodukter med kjøtt.

Avsløringene av at en rekke produkter som var merket med storfekjøtt, faktisk inneholdt opptil 100 prosent hestekjøtt, har også ført til at forbrukerne har mindre tillit til matindustrien, viser undersøkelsen som forbrukerorganisasjonen Which? står bak.

Lite tillit

To tredjedeler av de spurte mener at myndighetene ikke har gjort nok for å håndheve reglene for matmerking, mens halvparten ikke lenger har tillit til at informasjonen i ingredienslisten er korrekt, skriver Which? på sine nettsider.

Organisasjonen krever nå et strammere regleverk, bedre matmerking og strengere straffer for brudd på regelverket.

Også i Norge

Den første avsløringen av hestekjøtt i storfeprodukter kom i januar, da irske matmyndigheter fant hestekjøtt i frossenburgere som var laget i Irland og Storbritannia.

Deretter ble hestekjøtt funnet i lasagna og andre produkter i en rekke andre land, inkludert Norge.

Skandalen har ført til omfattende DNA-testing av kjøttprodukter i europeiske land, som igjen har ført til flere funn av hestekjøtt, blant annet i IKEAs kjøttboller.

Les mer: Mattilsynet starter DNA-testing

Mer overraskende var det kanskje da det islandske mattilsynet ikke fant noe kjøtt i en kjøttpai som skulle inneholde 30 prosent storfekjøtt.

Les mer: Fant kjøttpai uten kjøtt på Island

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus