Meny

– Ikke bevis for at hjelm beskytter mot hjernerystelse

- BESKYTTER IKKE: Hjelmer som brukes i kontaktsporter som amerikansk fotball og ishockey beskytter ikke mot hjernerystelse, mener eksperter. Hjernerystelse har blitt et viktig tema innenfor idretten de senere årene. Foto: Pell Studio /shutterstock.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjelm og tannbeskyttelse kan forebygge alvorlige hode- og ansiktsskader. Men det finnes ikke noe bevis for at de beskytter mot hjernerystelse, ifølge eksperter.

Hjernerystelser har blitt et viktig tema i kontaktidretter som ishockey, fotball, amerikansk fotball og rugby.

Symptomene kan opptre etter minutter eller timer, og det kan ta 10 dager eller i verste fall mer, å bli kvitt plagene som følger etter en hjernerystelse.

Det finnes ikke noe bevis for at dagens beskyttelsesutstyr, hjelmer og tannbeskyttelser, kan forebygge hjernerystelse, mener ledende idrettsmedisinske eksperter.

Paradoksalt nok kan dette beskyttelsesutstyret føre til skader, fordi spillerne blir fristet til å ta større sjanser, skriver et panel av 28 nevrologer i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine

Les også: - Bare hjertestopp mer alvorlig enn hjernerystelse

– Beskytter mot alvorlige hodeskader

For dem som driver med ski, snowboard, sykling, motorsport eller hestesport, der utøveren kan falle på hardt underlag, kan hjelmene beskytte mot brudd på hodeskallen og andre alvorlige hodeskader, ifølge spesialistene.

Og tannbeskyttelse spiller en viktig rolle når det gjelder å forebygge skader i ansiktet, understreker de.

Men det finnes ikke noe klinisk bevis for at det beskyttelsesutstyret som er tilgjengelig i dag, vil beskytte mot hjernerystelse, legger nevrologene til.

Les også: Lege: – Økt risiko hos toppidrettsutøvere

Tidligere spiller tok livet sitt

Mer enn 3700 tidligere spillere i National Football League (NFL) har gått til søksmål i USA, der de anklager sine tidligere sjefer for å ignorere kunnskap om langtidsvirkningene av gjentatte slag mot hodet, melder AFP Relaxnews.

Temaet ble særlig aktuelt etter at en tidligere spiller, Junior Seau, som ble regnet som en av de beste gjennom tidene, i mai i fjor tok livet sitt i en alder av 43.

Obduksjonen avslørte at han, som mange andre tidligere spillere, led av hjernesykdommen kronisk traumatisk encefalopati (CTE).

Les også: - Å reise langt dobler risikoen for å bli syk

– Må vurdere regelendringer

Ekspertene som skriver i British Journal of Sports Medicine, sier imidlertid at det ikke per i dag finnes noe dokumentasjon på at det er en årsakssammenheng mellom hjernerystelser og sykdommen. De mener at man ikke kan si at CTE skyldes kontaktsport alene.

Rapporten foreslår at man vurderer måter man kan ta spillere av banen for å gjøre en vurdering av om de har fått hjernerystelse, uten at det ødelegger flyten i spillet. I noen idretter vil det bety at man må gjøre regelendringer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus