Meny

Sosialdemokratene vant valget på Grønland

VALG: Her fra sentrum av Grønlands hovedstad Nuuk. Grønlenderne gikk tirsdag til valg på ny folkevalgt forsamling, og valget ble beskrevet som det mest spennende på lang tid, med kamp til siste slutt om flertallet i Landstinget. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sosialdemokratiske opposisjonspartiet Siumut har vunnet valget på Grønland.

Siumut fikk 42,8 prosent av stemmene, ifølge offisielle tall som ble lagt fram onsdag. Det venstreorienterte regjeringspartiet IA gjorde et dårlig valg og måtte nøye seg med 34,4 prosent.

Statsminister Kuupik Kleist forsvarte helt fram til valgdagen tirsdag sin og regjeringens politikk. Han ble skarpt kritisert av opposisjonsleder Aleqa Hammond fra Siumut.

Velgerne har vist enorm interesse for valget på folkevalgt forsamling, som kan peke fram mot krav om full uavhengighet fra Danmark. Interessen har aldri tidligere vært så stor som foran tirsdagens valg, ifølge den grønlandske TV-journalisten Elna Egede.

– Ved forrige valg kunne vi ikke fylle aulaen på en skole med interesserte, men denne gangen kom det ti ganger så mange, fortalte Egede foran valget.

Politikerne snakket i valgkampen mest om hvem som skal ha rett til å utnytte Grønlands rike naturressurser.

Men velgere flest var mer opptatt av spørsmål som arbeidsplasser, husleie og forholdene barna vokser opp under. Fem partier konkurrerte om de 31 plassene i Landstinget, som den folkevalgte forsamlingen heter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus