Den katolske kirken med millionerstatning i overgrepssak

PROTESTER: Folk demonstrerer utenfor en katedral i Los Angeles til støtte for ofre for seksuelle overgrep fra katolske prester. (Foto: NTB scanpix)
PROTESTER: Folk demonstrerer utenfor en katedral i Los Angeles til støtte for ofre for seksuelle overgrep fra katolske prester. (Foto: NTB scanpix)

Den katolske kirken i Los Angeles har inngått et millionforlik med fire personer som ble seksuelt misbrukt som barn av en tidligere prest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofrene får til sammen nesten 10 millioner dollar i erstatning. Men ifølge ofrenes advokater innebærer forliket at ingen anklagede påtar seg noen skyld i saken.

Tidligere erkebiskop, Roger Mahony, trakk seg i 2011 som leder for USAs største bispedømme. Han er i dag kardinal og denne uken i Vatikanet for å velge en ny pave sammen med 114 andre kardinaler.

Beskyttet

Nylig offentliggjort dokumenter viser at Mahony beskyttet pedofile prester. Blant annet sendte han presten Michael Baker til et behandlingssenter drevet av kirken, for så å gjeninnsette ham etterpå. Baker fortsatte overgrepene mot barn, og utbetalingene på 9,9 millioner dollar går til fire av dem han skal ha forgrepet seg på.

To av dem får 4 millioner dollar hver, mens to andre får nesten 1 million dollar hver, melder BBC.

Baker ble i 2007 dømt for overgrep mot barn, samme år som den katolske kirken inngikk et rekordforlik på 660 millioner dollar med hundrevis av misbrukte personer.

Les også: Mener pave-kandidater har begått sex-overgrep

Opprop

Nesten 10.000 katolikker i USA skrev under på et opprop om at Mahony ikke burde dra til Vatikanet for å delta i valget av ny pave.

– Personen som kunne stoppet dette i begynnelsen, og som kunne forhindret at tre av de fire ble seksuelt misbrukt, sitter nå i Roma og stemmer over hvem som skal bli den neste paven. Det er svært urovekkende, sier advokat John Manly til nyhetsbyrået AP.

Mahony har kalt saken med Baker den største feilen han har begått.

Les også: Kardinal innrømmer upassende oppførsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus