Danskene sikter mot FN-toppen

Den markante danske politikeren Mogens Lykketoft ble i går lansert som ny leder av FNs generalforsamling fra 2015. Det skjedde på vegne av Vestgruppen, men uten at Norge ble spurt på forhånd. Foto: NTB scanpix
Den markante danske politikeren Mogens Lykketoft ble i går lansert som ny leder av FNs generalforsamling fra 2015. Det skjedde på vegne av Vestgruppen, men uten at Norge ble spurt på forhånd. Foto: NTB scanpix

Danskene lanserte i går kveld en kandidat til posten som leder av FNs generalforsamling. Det skjedde uten at Norge ble konsultert om Mogens Lykketofts kandidatur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt overraskende lanserte danskene i går kveld Mogens Lykketoft som sin kandidat til ny leder av FNs generalforsamling for 2015-16.

Selv om Lykketoft lanseres som kandidat for hele Vestgruppen, ble Norge ikke konsultert på forhånd om vår nordiske nabos ambisjoner.

- Den danske FN-delegasjonen i New York har nå fremmet Lykketofts kandidatur for den såkalte Vestgruppen – valggruppen Norge tilhører i FN. Norge vil nå – på lik linje med andre land – vurdere kandidaturet, sier kommunikasjonsrådgiver Svein A. Michelsen i Utenriksdepartementet, til ABC Nyheter.

Første kandidat

Lykketoft er formann i Folketinget, sosialdemokrat og tidligere utenriks- og finansminister i Danmark.

- Med Morgens Lykketoft stiller Danmark med en vel kvalifisert kandidat til denne viktige posten som Danmark aldri tidligere har besatt, sa den danske utenriksministeren Villy Søvndal (SF), da nyheten sprakk.

Valget av ny leder for generalforsamlingen finner først sted i juni 2015. Posten går på omgang mellom fem ulike regioner, og det er Vestgruppens tur til å overta formannsposten.

Lykketoft er den første kandidaten som lanseres fra den 29 land sterke gruppen.

I den aktuelle perioden skal generalforsamlingen skal man blant annet fastsette nye mål for bekjempelse av fattigdom, miljø samt sosial og økonomisk utvikling.

Les også: Søker historisk støtte i FN

Den tidligere utenriksministeren har tidligere klart å unngå og havne personlig i unåde hos ett av de fem faste landene som møter i Sikkerhetsrådet.

Unngikk skandale

Da Kinas president Hu Jintao i fjor sommer besøkte København, skjedde en mindre diplomatisk skandale.

Fire av fem medlemmer av det danske Folketingets presidentskap meldte avbud og møtte ikke Hu på en slottsbankett. Bare presidentskapets leder - Mogens Lykketoft - møtte opp.

Les også: Danske politikere boikotter middag med Kinas leder

At flertallet av presidentskapets medlemmer holdt seg borte ble tolket som en protest mot Kinas omfattende brudd på menneskerettighetene.

En dansk politiker - Dansk Folkepartis folketingsmedlem Søren Espersen- gikk enda lenger, han sammenlignet kontakten med Kina med samarbeidet som danskene hadde med Nazi-Tyskland.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus