Meny

Kerry skrøt av Norge

Utenriksminister Espen Barth Eide (t.v.) møtte tirsdag sin amerikanske kollega John Kerry i utenriksdepartementet i Washington i USA. Foto: Jo Vemund Svendsen (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midtøsten, Afghanistan, Syria og Arktis sto på dagsordenen da utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) møtte sin amerikanske kollega John Kerry for første gang.

Møtet fant sted tirsdag i det amerikanske utenriksdepartementet i hovedstaden Washington og varte i godt over en time, noe som var lengre en planlagt.

– Når verten ikke gir noen signaler om at han ønsker å runde av, så blir det lange møter. Jeg setter veldig pris på at vi fikk til dette nå, såpass tidlig i hans periode som utenriksminister, sa Eide etter møtet.

Syria

Særlig Syria var et viktig tema under møtet mellom de to utenriksministrene, og Kerry benyttet anledningen til å skryte av Norges innsats for å hjelpe flyktninger i Syria.

– Norge har støttet de mange flyktningene, og vi er veldig takknemlige for deres bidrag, sa den amerikanske utenriksministeren.

Les også: Kerry forplikter seg til å fremme fred i Midtøsten

Eide presiserer overfor NTB at det snart kan komme enda mer økonomisk støtte fra norsk side.

– Vi har nettopp annonsert vårt nyeste bidrag på 225 millioner kroner, og jeg vil ikke utelukke at det kan komme mer. Men vi er samtidig opptatt av at mer av innsatsen skal gjøres fra innsiden i Syria, sier Eide.

Må være tålmodige

Han understreker at USA spiller en veldig viktig rolle, sammen med FNs sikkerhetsråd. Fredag er det to år siden opprøret mot regimet til president Bashar al-Assad startet i Syria.

– Sikkerhetsrådet, og kanskje spesielt de faste medlemmene, klarer ikke å komme opp med en felles plan for hvordan vi skal gå fra dagens dypt tragiske situasjon til en ordnet overgang bort fra Assad-regimet, det bidrar til at konflikten ikke bare forlenges, men forverres, sier den norske utenriksministeren.

Les også: Kerry godkjent som utenriksminister

– Vi jobber med å finne en løsning i Syria, men vi må være tålmodige og nærme oss med forsiktighet. Alle vil ha en stopp på dette, og vi håper å få både president Bashar al-Assad og opposisjonen til forhandlingsbordet så vi kan få det til, sa Kerry etter møtet.

Midtøsten

De to utenriksministrene viet også mye tid til konflikten mellom Israel og Palestina i Midtøsten. Kerry har nylig avlagt et besøk til Midtøsten og reiser tilbake neste uke, sammen med USAs president Barack Obama. Der skal de møte ledere på begge sider av konflikten.

– President Obama ønsker en tostatsløsning. Vi håper og ber for at vi kommer nærmere en god løsning under vårt besøk, sa Kerry, uten å gå i ytterligere detaljer.

Eide sier til NTB at forberedelsene til Obama og Kerrys besøk var et av de mest akutte temaene på møtet.

– Kerry ga et klart signal om at USA er veldig bevisst over at det neppe blir en bevegelse i den politiske prosessen uten at de støtter opp om den, sier han.

Kerry gir på sin side Norge skryt for innsatsen i Midtøsten.

– Vi er stolte av å jobbe med Norge. De har spilt en stor rolle i Midtøsten. Faktisk spiller Norge en stor og viktig rolle i alle de store verdenskonfliktene. Jeg kan ikke komme på noen andre nasjoner som jobber så godt som Norge internasjonalt, sa Kerry.

Oppvokst i Norge

Demokraten John Kerry ble godt kjent for nordmenn da han stilte til presidentvalg mot George W. Bush i 2004. 1. februar i år etterfulgte han Hillary Clinton som utenriksminister.

Som ung gutt bodde han flere år i Norge mens hans far jobbet ved den amerikanske ambassaden i Oslo. USAs utenriksminister avsluttet derfor tirsdagens pressekonferanse med sin norske favorittsetning:

– Tusen takk. Jeg snakker ikke norsk, sa Kerry på gebrokkent vis.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus