Regjeringen vil lovfeste krav til bemanning i barnehagene

NYTT LOVFORSLAG: En ny lov om hvem og hvor mange ansatte det skal være i en barnehage kan først tre i kraft i 2020. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NYTT LOVFORSLAG: En ny lov om hvem og hvor mange ansatte det skal være i en barnehage kan først tre i kraft i 2020. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Regjeringen foreslår å lovfeste minstekrav til hvor mange som skal jobbe i barnehagene. Men loven skal ikke gjelde før i 2020.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det betyr at de barna som får nyte godt av dette forslaget ikke er påtenkt en gang. Dagens foreldre er opptatt av kvalitet i barnehagene i dag, ikke om åtte år, sier barnehagepolitisk talskvinne Linda C. Helleland i Høyre til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken og kunnskapsminister Kristin Halvorsen kunngjorde tirsdag at de har klart å få med seg regjeringspartnerne Ap og Sp på å lovfeste en bemanningsnorm for barnehagene. På småbarnsavdelingene vil de ha én voksen på tre barn, mens forholdet mellom voksne og store barn skal være én til seks, ifølge Aftenposten. Bemanningsnormen regjeringen ønsker å lovfeste, er i samsvar med anbefalingene fra Øie-utvalget.

Les også: Kommunene vil ha regler for barnehagebemanning

Helleland påpeker at det ikke følger finansiering med forslaget, slik det foreligger nå – og at kommunene mangler personell til å fylle stillingene innenfor bemanningsnormen.

– Verken penger eller folk

– Regjeringen har verken penger eller folk. Når de i løpet av de siste åtte årene konsekvent har neglisjert kvaliteten i barnehagene til fordel for å øke antall plasser, så framstår dette som et rent valgkamputspill, sier hun.

Halvorsen poengterer imidlertid at bemanningen i barnehagene skal økes med 1.800 ansatte over tid, og at kravene skal være innfridd innen 2020. Det betyr at kommunene umiddelbart bør stanse kutt i bemanningen hvis de ikke vil skyve en stor regning foran seg.

– Nå gir vi kommunene tydelig beskjed om at de må sørge for å ha nok voksne i barnehagene, og at de må innfri kravet senest i 2020, sier hun.

Halvorsen lovet under valgkampen i 2005 å gå av hvis hun ikke fikk regjeringspartnerne Sp og Ap med på full barnehagedekning og makspris. Nå har hun også fått dem med seg på neste skritt i barnehagereformen, arbeidet med å sikre kvaliteten i barnehagetilbudet.

Les også: - Ikke behov for flere barnehagekontroller

Har annen oppskrift

Halvorsen har framholdt, hver gang hun er blitt kritisert for å prioritere kvantitet framfor kvalitet, at barnehagereformen er en pågående prosess. Først skulle alle barn sikres plass, så skulle man ta tak i kompetanse- og kvalitetsheving.

Nåværende SV-leder Audun Lysbakken mener Høyre systematisk nedprioriterer barnehagene, blant annet i hovedstaden. I fjor ble det kuttet i overføringene til barnehagene i flere Høyre-styrte kommuner, ifølge SV.

Helleland hevder man når det samme målet raskere med Høyres oppskrift: Millioner til etter- og videreutdanning for barnehageansatte og gjenrekruttering av opp mot 4.000 barnehageutdannede pedagoger som jobber andre steder.

Les også: Annenhver barnehage har brutt loven

– Regjeringen har skjøvet dette problemet foran seg i åtte år, og nå er svaret til SV å skyve på det i åtte år til, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus