Sort røyk fra Vatikanet etter første dag

SORT RØYK: Den sorte røyken betyr at kardinalene ikke har kommet til enighet om hvem som skal overta som ny pave etter Benedict XVI. Foto:  Andeas Solaro (AFP Photo)
SORT RØYK: Den sorte røyken betyr at kardinalene ikke har kommet til enighet om hvem som skal overta som ny pave etter Benedict XVI. Foto: Andeas Solaro (AFP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det steg sort røyk opp fra Vatikanet tirsdag kveld. I den første avstemningen ble kardinalene ikke enige om hvem som skal bli ny pave.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To maktblokker står steilt mot hverandre, og det er vanskelig å spå hva som blir utfallet, mener eksperter.

Dørene til Det sixtinske kapell lukket seg bak de 115 kardinalene i konklavet tidligere tirsdag kveld. Kardinalene vil sitte sammen helt til de har klart å bli enige om hvem som skal bli ny pave.

Som ventet kom de ikke til enighet på første dag, og sort røyk steg opp fra Vatikanets pipe.

Samlet til bønn

Tidligere på dagen gikk kardinalene i prosesjon inn i kapellet mens de framsa bønner på latin. Kardinalene samlet seg også til fellesbønn, med håp om guddommelig hjelp til å ta det rette valget.

– Mine brødre, la oss be Herren om at han vil skjenke oss en pave som vil ta imot det edle kall med sjenerøst hjerte, sa den italienske domprosten Angelo Sodano, som også ba om enhet i en tid med stor uro.

Les også: Stor spenning knyttet til pavevalget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye paven skal lede den katolske kirken i en av dens kanskje mest krevende perioder, og valget ses derfor av mange som skjebnesvangert.

Mindre forutsigbart

Ifølge The New York Times er dette konklavet langt mindre forutsigbart enn det forrige, fordi det kirkelige landskapet har endret seg de siste åtte årene. Det er derfor svært vanskelig å peke på favoritter som kan få det nødvendige to tredels flertall.

Konservative kardinaler som har sitt daglige arbeid i Vatikanet, strides med mer reformvennlige kolleger utenfra, opplyser flere eksperter til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens den første gruppen er tett knyttet til Vatikanet, ønsker den andre en opprenskning i kirkens maktsentrum, som de mener er preget av korrupsjon, ineffektivitet og manglende vilje til å dele makt og informasjon med biskopene rundt omkring i verden.

Ingen liberal fløy

Under forrige pavevalg for åtte år siden var det også en liberal fløy som ønsket en kandidat som kunne myke opp kirkens moralske doktriner. Men i år ser denne fløyen ut til å være for svak til å få stemt gjennom en liberal kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet står kampen mellom kandidater som Angelo Scola fra Italia og Odilo Pedro Scherer fra Brasil. Mens Scola støttes av de reformvennlige, regnes Scherer som Vatikanets mann.

Men den nye paven kan også bli en argentiner, canadier, filippiner, mexicaner, ungarer, amerikaner, nigerianer eller ghaneser, mener analytikere.

Mange oppgaver

Den nye paven skal ikke bare lede den romersk-katolske kirkes forkynnelse av evangeliet. Han må også fortsette arbeidet med å rydde opp i skandalene rundt katolske geistliges seksuelle misbruk av barn, problemer med Vatikanets egen bank og lekkasjer av fortrolige papirer.

Hvor lang tid avstemningen vil ta, vet ingen på forhånd. De siste ti konklavene har vart mellom to og fem dager og krevd opp mot 14 avstemninger for å velge ny pave. Benedikt XVI ble i 2005 valgt forholdsvis raskt – etter fire avstemningsrunder i løpet av to dager.

De 115 kardinalene som skal velge den nye paven, har flyttet inn i en residens i Vatikanstaten der de skal sove og spise. Resten av tiden tilbringer de inne i Det sixtinske kapell.

For omverden forkynnes at valget er avsluttet med at hvit røyk stiger opp av pipen på Det sixtinske kapell.