Støre sier ja til kreftmedisin

Setter i gang forskningsprosjekt. Foto: NTB scanpix
Setter i gang forskningsprosjekt. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

lseminister Jonas Gahr Støre (Ap) overprøver Helsedirektoratet og sier ja til den livsforlengende medisinen ipilimumab som hjelper mot føflekkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har kommet sterke reaksjoner etter at Helsedirektoratet sa nei til ipilimumab mot føflekkreft og abirateron mot prostatakreft fordi de var for dyre og hadde for begrenset effekt. Ingen av medisinene kurerer kreften, men har lindrende effekt for mange brukere. Direktoratets egen ekspertgruppe gikk inn for at medisinene likevel skulle tas inn i nasjonale retningslinjer for kreftbehandling.

– Løfterik

Støre sier til NRK at det skal startes et forskningsprosjekt om ipilimumab som skal gå over fem år.

– Det spesielle med denne medisinen er at den er løfterik, men vi vet ikke hvem som har nytte av den, sier Støre, som nå også vil nedsette et utvalg som skal se på medisinbruken.

Les også: Helsemyndighetene avslo tilbud om medisinrabatt

– Vi skal bruke de riktige ressursene på de riktige medisinene, sier helseministeren, som fastslår at pasienter som trenger dette legemiddelet, skal få det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelet abirateron mot prostatakreft er ikke omfattet av den nye studien.

– Dette legemiddelet har vi mer kunnskap om. Det er allerede i dag anledning til å søke om individuell refusjon for abirateron, sier Støre i en pressemelding.

Helseministeren sier debattene om nye medisiner er vanskelige, men viktige. Han er derimot opptatt av at også svakere grupper skal bli sett, og vil sette ned et offentlig utvalg som skal utrede hvordan helsetjenestens ressurser bør prioriteres i framtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal bruke mye på helse i Norge, men vi er også nødt til å prioritere. Vår evne til å prioritere handler også om vår evne til å se de svakeste – de som har behov, men som ikke får oppmerksomheten, sier helse- og omsorgsministeren.

Fornøyd

Helsedirektoratet, som har fått i oppdrag å sette i gang forskningsprosjektet, er fornøyd med at det er funnet friske penger til ny forskning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er noe vi har anbefalt. Målet med den nye forskningen er å finne ut hva slags pasienter som har god effekt av ipilimumab, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han sier at i dag må de behandle ti pasienter for å få god effekt hos én.

– Dersom man på forhånd vet hvem som vil ha effekt, vil kostnadene bli lavere, samtidig som pasienter slipper unødvendige plager på grunn av alvorlige bivirkninger. Det er faktisk slik at for noen av pasientene har legemiddelet kun bivirkninger og ingen vesentlig effekt på levetid eller livskvalitet, sier helsedirektøren.

Krever likebehandling

I Prostatakreftforeningen (Profo) håper man nå at helseministeren også sørger for at prostatakreftpasienter får den nye kreftmedisinen abirateron.

– Vi håper at helseministeren gjør som han har sagt tidligere, at alle skal få lik behandling. Det er ikke lik behandling hvis ikke prostatakreftpasientene også får tilgang til ny medisin, sier foreningens nestleder Nils Petter Sjøholt til Dagens Medisin.