Meny

Stor spenning knyttet til pavevalget

Kardinaler på vei inn i Det sixtinske kapell for å starte prosessen med valg av ny pave. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dørene til Det sixtinske kapell har lukket seg, og 115 kardinaler er i gang med å velge en ny pave. To maktblokker står steilt mot hverandre, og utfallet lite forutsigbart, mener eksperter.

Før dørene ble stengt, ble alle andre enn kardinalene sendt ut av kapellet. Deretter trådte kardinalene sammen til konklavet, forsamlingen som skal velge ny pave.

Tidligere tirsdag gikk kardinalene i prosesjon inn i kapellet mens de framsa bønner på latin. Kardinalene samlet seg også til fellesbønn, med håp om guddommelig hjelp til å ta det rette valget.

– Mine brødre, la oss be Herren om at han vil skjenke oss en pave som vil ta imot det edle kall med sjenerøst hjerte, sa den italienske domprosten Angelo Sodano, som også ba om enhet i en tid med stor uro.

Les også: Protesterer mot pavevalg med rosa røyk

Den nye paven skal lede den katolske kirken i en av dens kanskje mest krevende perioder, og valget ses derfor av mange som skjebnesvangert.

Mindre forutsigbart

Ifølge The New York Times er dette konklavet langt mindre forutsigbart enn det forrige, fordi det kirkelige landskapet har endret seg de siste åtte årene. Det er derfor svært vanskelig å peke på favoritter som kan få det nødvendige flertallet på to tredeler.

Konservative kardinaler som har sitt daglige arbeid i Vatikanet, strides med mer reformvennlige kolleger utenfra, opplyser flere eksperter til avisen.

Mens den første gruppen er tett knyttet til Vatikanet, ønsker den andre en opprenskning i kirkens maktsentrum, som de mener er preget av korrupsjon, ineffektivitet og manglende vilje til å dele makt og informasjon med biskopene rundt omkring i verden.

Ingen liberal fløy

Under forrige pavevalg for åtte år siden var det også en liberal fløy, som ønsket en kandidat som kunne myke opp kirkens moralske doktriner. Men i år ser denne fløyen ut til å være for svak til å få stemt gjennom en liberal kandidat.

I stedet står kampen mellom kandidater som Angelo Scola fra Italia og Odilo Pedro Scherer fra Brasil. Mens Scola støttes av de reformvennlige, regnes Scherer som Vatikanets mann.

Men analytikere tør ikke spå om det blir en av disse to ettersom de støttes av hver sin fløy. Den nye paven kan også bli en argentiner, canadier, filippiner, mexicaner, ungarer, amerikaner, nigerianer eller ghaneser, mener de.

Mange oppgaver

Den nye paven skal ikke bare lede den romersk-katolske kirkes forkynnelse av evangeliet. Han må også fortsette arbeidet med å rydde opp i skandalene rundt katolske geistliges seksuelle misbruk av barn, problemer med Vatikanets egen bank og lekkasjer av fortrolige papirer.

Hvor lang tid avstemningen vil ta, vet ingen på forhånd. De siste ti konklavene har vart mellom to og fem dager og krevd opp mot 14 avstemninger for å velge ny pave. Benedikt XVI ble i 2005 valgt forholdsvis raskt – etter fire avstemningsrunder i løpet av to dager.

De 115 kardinalene som skal velge den nye paven, har flyttet inn i en residens i Vatikanstaten der de skal sove og spise. Resten av tiden tilbringer de inne i Det sixtinske kapell, der de stemmer på sin kandidat. Avstemningen pågår helt til det er to tredels flertall for en av kardinalene, som da blir ny pave.

For omverden forkynnes at valget er avsluttet med at hvit røyk stiger opp av pipen på Det sixtinske kapell.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus