Nathan får bli i NorgeNathan: – De må ikke anke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syv år gamle Nathan og familien gleder seg over dommen fra Oslo tingrett, men venter med å slippe jubelen løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Nathan Eshete-saken:
  • Nathan Eshete (7) er født i Norge av etiopiske foreldre.
  • Familien søkte asyl, men fikk i april i fjor endelig avslag på søknaden.
  • Tidligere hadde ikke Norge returavtale med Etiopia, men en slik avtale ble undertegnet i januar i fjor.
  • Nathans foreldre, Asfaw og Zinash Eshete, har gått til sak mot staten ved Utlendingsnemnda for å få omgjort vedtaket.
  • Tirsdag avgjorde Oslo tingrett at Utlendingsnemndas vedtak er ugyldig. Det betyr at Nathan vil få bli i Norge.
  • Høyesterett behandlet to tilsvarende saker i desember. Et flertall, 14 mot 5, mente at Utlendingsnemndas avslag var gyldig.
  • Mindretallet mente hensynet til barnas beste måtte telle mer enn innvandringsregulerende hensyn.
  • Mer enn 600 asylbarn med endelig avslag har bodd i Norge i mer enn tre år.
  • 412 av barna som venter på utsending, er født i Norge og har levd hele livet sitt her. 14 av barna har bodd i landet i mer enn åtte år.

– Vi er veldig glade, men må vente i fire uker før vi virkelig kan glede oss, sier Zinash Assefa, moren til Nathan Eshete til NTB.

Tirsdag slo Oslo tingrett fast at Utlendingsnemndas (UNE) vedtak i Nathan-saken er ugyldig. Dermed mottok den vesle familien i bydelen Ytre Arna i Bergen beskjeden de håpet på: Nathan og dermed familien skal få bli i Norge.

Les også: Hevder Nathan er usaklig forskjellsbehandlet

Hovedpersonen selv fikk den gode nyheten av faren da han ble hentet på skolefritidsordningen (SFO).

– Han har ventet på at dette skulle skje, og ble kjempeglad, sier Nathans far, Asfaw Eshete.

– Ikke lett å forstå

– Vi har fortalt ham om det som skjer. Det er ikke så lett å forstå, men han forstår en del. Han vet at det er noe svært viktig som skal skje før han får vite om han får bli i Norge, sier Asfaw.

Nathan er født og oppvokst i Norge og gikk i første klasse på barneskolen da familien hans i fjor vår fikk endelig avslag på asylsøknaden. Nå har de bodd i Ytre Arna i seks år, og syvåringen går på skole og SFO der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både moren og faren forteller om en veldig slitsom situasjon som preger livet deres.

– Vi tenker på det hele tiden. Det er en veldig stor belastning for hele familien å leve med denne usikkerheten, sier faren.

Vil vurdere dommen

UNE ønsker ikke å kommentere verken utfallet eller om det blir aktuelt å anke.

– Vi har akkurat mottatt dommen, og nå vil våre fagfolk lese og vurdere den, sier UNEs informasjonssjef Bjørn Lyster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De må ikke anke. Jeg håper det ikke blir anke, sier Nathan til Bergensavisen.

– Jeg håper inderlig at så ikke skjer. Denne familien har fortjent å få bli, sier familiens prosessfullmektig, advokat Arild Humlen til Bergens Tidende.

SV-leder Audun Lysbakken er glad for dommen fra tingretten og håper den ikke blir anket. Lysbakken sier til NRK at det ville vært oppsiktsvekkende om det å bli født her og bo her ikke var nok tilknytning til landet Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To store feil

Oslo tingrett mener nemnda har begått to store feil, som har hatt avgjørende betydning for beslutningen om å tvangsutsende syv år gamle Nathan Eshete og familien hans.

Nemnda har ikke begrunnet godt nok hvorfor Nathan ikke har tilstrekkelig tilknytning til landet til at han må få bli her, mener retten. Den har ikke selv gjort noen vurdering av guttens tilknytning til Norge og hvorvidt avveiningen av det utlendingsloven kaller «barnets beste» opp mot innvandringsregulerende hensyn, er korrekt. Vurderingen til UNE er nemlig så dårlig begrunnet at det ikke er mulig å kontrollere den, fastslår retten.

Saksbehandlingsfeil

Oslo tingrett mener også at UNE begikk saksbehandlingsfeil da nemnda avslo familiens søknad om omgjøring av asylavslaget. Da saken var oppe til behandling i retten, dokumenterte Nathans mor at hun ved to anledninger, i 2009 og 2011, fikk bekreftet at hun hadde lovlig, midlertidig arbeidstillatelse. Bekreftelsene kunne påvirke utfallet av UNEs behandling, hvis de var tatt med i vurderingen, mener retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en samlet vurdering har retten kommet fram til at feilene er så vesentlige at de kan ha øvet innflytelse på avgjørelsen om ikke å omgjøre vedtaket om avslag på asyl på humanitært grunnlag, konkluderer tingretten.

Familiens søksmål er den første av sakene til de såkalte asylbarna som er oppe for retten etter at Høyesterett ga Utlendingsnemnda (UNE) medhold i sin praksis før jul. Høyesteretts storkammer avviste da anken i en annen sak som involverte familiene til flere asylbarn.