Kongefamilien klager Se og Hør inn for PFU

Kongefamilien, her fra slottsbalkongen på 17. mai, har klaget inn kjendisbladet Se og Hør til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Foto: NTB Scanpix
Kongefamilien, her fra slottsbalkongen på 17. mai, har klaget inn kjendisbladet Se og Hør til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Foto: NTB Scanpix

Kongefamilien klager Se og Hør inn for Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk. Sjefredaktør Ellen Arnstad ønsker ikke kommentere saken i mediene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klagen kongefamilien har sendt til Pressens Faglige Utvalg (PFU) går blant annet på at Se og Hør har publisert mer enn 60 sider med bade- og feriebilder fra familiens private turer, skriver Kongehuset på sine nettsider.

Det legges spesielt vekt på at bladets fotografer har tatt bilder av barna gjennom gjerder inn på private eiendommer, samt hyppig bruk av skjult kamera og telelinse.

Les også: Kongefamilien har fått nok av Se og Hør

Klagen omfatter åtte nummer av bladet.

Respekt for privatliv

«Klagen kommer som resultat av en utvikling der respekten for privatlivet stadig settes under press av Se og Hør. Bildebruken i de innklagede reportasjene, reportasjenes omfang og intimiteten i reportasjene tar lite eller ingen hensyn til Kongefamiliens rett til privatliv», heter det i klagen.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen sier til NTB at det ikke var noen enkel avgjørelse for kongefamilien å levere en PFU-klage.

– Særlig viktig i den vurderingen for kongefamilien har det vært at barns privatliv skal vernes også i situasjoner hvor voksne medlemmer er til stede, sier hun.

Les hele klagen her.

Vil ikke kommentere

Ellen Anstad, sjefredaktør i Se og Hør, ønsker ikke å kommentere saken inngående på nåværende tidspunkt.

– Det foreligger nå en klage til PFU, og vi ber om respekt og forståelse for at våre kommentarer må komme i et grundig tilsvar direkte til utvalget og ikke gjennom mediene, skriver Arnstad i en tekstmelding til ABC Nyheter.

Les også: Slottet: – Har ikke avgjort reaksjon mot Se og Hør

– Historisk

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, omtaler klagen til PFU som historisk overfor Dagbladet.

– Omfanget av klagesaken fra Slottet er historisk på den måten at de stort sett tidligere har klaget inn enkeltsaker. Dette gangen har de klaget inn flere utgaver av bladet, sier Kokkvold til Dagbladet.

Ikke overraskende

Statsviter og kongehusekspert Carl Erik Grimstad synes ikke klagen er overraskende.

– Jeg tør ikke spå noe utfall ennå, men jeg har et ønske om at mengden av bilder og informasjon som er over grensen for det private - tatt med skjult kamera- vurderes. I den mest spektakulære saken om privatlivets fred (Big Brother-paret som fikk medhold og Se og Hør ble felt) tillot PFU mer enn det retten gjorde, så jeg tror dette er en veldig åpen sak, sier han til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus