Kommunene vil ha regler for barnehagebemanning

- BØR LOVFESTES: Det bør være et krav at det er minst én voksen per tre av de yngste barna, mener de fleste kommunene. KrF og SV vurderer å lovfeste dette. Foto: Colourbox.com
- BØR LOVFESTES: Det bør være et krav at det er minst én voksen per tre av de yngste barna, mener de fleste kommunene. KrF og SV vurderer å lovfeste dette. Foto: Colourbox.com

80 prosent av kommunene har uttalt at de ønsker å lovfeste minstebemanning i barnehagene. KrF og SV vurderer å lovfeste maks tre barn per voksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er per i dag ikke tallfestet hvor mange voksne det skal være i barnehagene, men i januar i fjor foreslo det regjeringsoppnevnte Øie-utvalget å lovfeste at det skal være én voksen per tre barn under tre år, og én voksen per seks barn over tre år, skriver Aftenposten.

Ønsket fra kommunene kom som høringssvar til utredningen «Til barnas beste».

– Jeg opplever kravet som nokså unisont. Foreldre, fagmiljøet, barneombudet er for, og etter hvert har flere politiske partier fulgt etter. Denne loven må komme nå. Regjeringen kan ikke la være å lytte til så mange kraftige stemmer, sier leder Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet til avisen.

Av 428 kommuner har 117 svart på Øie-utvalgets høring, og 93 av kommunene støtter anbefalingen. LO, Fagforbundet og barneombudet er også for, og nylig skrev over 17.000 personer under på et opprop for å få flere voksne i barnehagene.

Les også: Annenhver barnehage har brutt loven

SV og KrF vil ha maks tre barn per voksen

Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti vurderer å lovfeste at det skal være maks tre barn per voksen i småbarnsavdelinger i barnehagene.

For barn over tre år vurderer de to partiene en maksgrense på seks barn per ansatt, skriver Vårt Land.

Arbeiderpartiet snuser også på tanken, men er langt vagere i formuleringene. SVs og KrFs forslag er i tråd med anbefalingene til det regjeringsnedsatte Øie-utvalget som i fjor leverte sitt forslag til ny barnehagelovgivning.

Dette forslaget ligger til grunn når regjeringen før påske skal legge fram en stortingsmelding om samme tema.

Les også: – Ikke behov for flere barnehagekontroller

Barnehageeier bestemmer

I dag finnes det ingen lovregler for hvor liten den generelle bemanningen i barnehagene kan være.

Lovverket angir kun at det maksimale antallet barn per pedagogiske leder skal være sju til ni for de minste barna, mens det er opp til barnehageeierne å vurdere størrelsen på den øvrige bemanningen.

I desember i fjor gjorde Oslo-foreldre opprør blant annet mot at kommunen sa opp avtalen om minstebemanning i barnehagene.

Les mer: Protestaksjon mot barnehagekutt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus