98,8 prosent av falklenderne vil være britiske

Artikkelen fortsetter under annonsen

I folkeavstemningen på Falklandsøyene svarte hele 98,8 prosent at de vil forbli en selvstyrt britisk koloni. Kun tre personer ville kutte båndene til Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Falklandsøyene:

* Står under britisk overherredømme, men Argentina gjør krav på suvereniteten. I 1982 utkjempet de to landene en kort, men blodig krig om øyene. Til sammen mistet over 900 mennesker livet.

* Ligger sør i Atlanterhavet, rundt 460 kilometer øst for Argentina. Består av to større og nærmere 800 mindre øyer. Antall innbyggere lå i 2012 på 2.841.

* En ny folkeavstemning sier 98,8 prosent av velgerne at de vil at øygruppen forblir britisk.

* Argentinerne kaller øyene Las Malvinas.

* Sauehold og annet landbruk viktig for økonomien. Trolig betydelige forekomster av olje og gass under havbunnen.

(Kilder: BBC, falklandislands.com)

Ifølge det offisielle resultatet deltok 92 prosent av de 1.672 registrerte velgerne i avstemningen, som foregikk søndag og mandag. Falklenderne selv hadde tatt initiativ til og organisert folkeavstemningen.

Det var på forhånd kun spenning knyttet til hvor stor oppslutningen om å forbli underlagt Storbritannia skulle bli.

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner kaller imidlertid folkeavstemningen meningsløs og uten betydning for øygruppens framtid.

Landets ambassadør i London sier avstemningen ikke har noen rettslig verdi.

– Vi respekterer deres levesett, deres identitet. Vi respekterer at de ønsker å forbli britiske, men landet de bor på er ikke britisk, sier Alicia Castro til radiostasjonen La Red i Buenos Aires.

Olje og gass

Også argentinere flest mener øygruppen i Sør-Atlanteren bør tilhøre dem. Og mange mennesker verden over finner det underlig at en gruppe øyer som ligger omtrent så langt unna Storbritannia som geografisk mulig, skal være britiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tror den harde linjen London-regjeringen fører, skyldes britenes lyst på de rike olje- og gassressursene under havet rundt Falklandsøyene. De lokale myndighetene håper utvinning av olje kan komme i gang innen 2017.

Falklenderne er redde for at deres stemmer skal drukne i den storpolitiske krangelen. De håper at en høyest mulig deltakelse i folkeavstemningen skal styrke deres sjanser til å bli hørt, og på respekt for et mest mulig enstemmig ja til fortsatt britisk overherredømme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kolonisert

Falklandsøyene har i overkant av 2.500 innbyggere. De fleste er etterkommere av britiske nybyggere som kom til øyene etter at Storbritannia okkuperte dem i 1833, allerede da til argentinske protester.

I dag er falklenderkulturen umiskjennelig britisk. Men øygruppen er aldri forsvunnet ut av argentinernes bevissthet. I Argentinas grunnlov heter det at landet aldri vil frafalle sitt krav på øyene, som på spansk går under navnet Islas Malvinas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1982 invaderte Argentina Falklandsøyene. Storbritannias statsminister Margaret Thatcher gikk da til krig, og argentinerne ble tvunget på retrett.

De diplomatiske forbindelsene mellom Argentina og Storbritannia ble normalisert igjen i 1990, og etter dette var situasjonen rolig lenge. Men de siste året har striden om Falklandsøyene blusset opp på nytt.