Meny

Rapport: – Britisk politi ignorerte Savile-tips i 50 år

OVERGREP: I 2008 ble BBC-medarbeideren Jimmy Savile æret med offisiell medalje. Etter at han døde i 2011 har det blitt avslørt at han var en pedofil overgriper. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi gransket tilbake i 1964 beskyldninger mot TV-stjernen Jimmy Savile om seksuelle overgrep. Men politiet ignorerte beviser og lot være å følge opp saken, ifølge ny rapport.

Rapporten fra Her Majesty's Inspectorate of Constabulary (HMIC) advarer også om at det er en risiko for politiet kan komme til å gjenta feilene som ble begått.

I granskningen av politiets arbeid fant HMIC fem beskyldninger mot Savile og to beviser.

Alan Collins, advokat til over 40 av ofrene Savile skal ha misbrukt, slakter politiets manglende oppfølging av tips og beskyldninger.

– Dette gjorde at Saville kunne fortsette og å narre befolkningen. Prisen betalte de mange ofrene, sier Collins.

Brev fra 1999

Avdøde Savile er mistenkt for å ha begått 214 overgrep i perioden 1955 til 2009.

HMIC fant i sitt arbeid med rapporten et brev hos politiet fra 1999, der en anonym tipser forteller at Savile var pedofil.

– Det er åpenbart at det ble gjort feil i håndteringen av beskyldningene mot Savile mens han levde, sier Drusilla Sharpling, som er ansvarlig for rapporten.

Storbritannias innenriksminister Theresa May sier man må lære av feilene som ble begått for å hindre at noe lignende kan skje i fremtiden.

Les også: – Savile misbrukte barn ned i 8-årsalderen

TV-stjerne

Savile var en av Storbritannias mest elskede TV-stjerner og hadde en karriere som strakte seg over fire tiår.

Han var i årevis programleder for de populære programmene Top of the Pops og Jim'll Fix It. Han samlet også inn enorme summer til veldedighet og besøkte ofte sykehus og institusjoner. Mye tyder på at han begikk flere av overgrepene under slike besøk. Han døde i fjor, 84 år gammel.

Skandalen har også rammet BBC hardt, ettersom kringkasteren anklages for å ha visst hva som foregikk, men likevel dekket over overgrepene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus