Helsemyndighetene avslo tilbud om medisinrabatt

Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet har fått betydelig kritikk etter at det i forrige uke ble kjent at ledelsen ikke følger anbefalingen til sin egen ekspertgruppe og sier nei til de to dyre legemidlene ipilimumab mot føflekkreft med spredning og abirateron mot prostatakreft. Arkivfoto: Lise Åserud (Scanpix)
Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet har fått betydelig kritikk etter at det i forrige uke ble kjent at ledelsen ikke følger anbefalingen til sin egen ekspertgruppe og sier nei til de to dyre legemidlene ipilimumab mot føflekkreft med spredning og abirateron mot prostatakreft. Arkivfoto: Lise Åserud (Scanpix)

I bytte mot hemmelighold fikk Helsedirektoratet tilbud om å få mer enn 20 prosent rabatt på kreftmedisinen ipilimumab, men valgte å avslå tilbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet har fått betydelig kritikk etter at det i forrige uke ble kjent at ledelsen ikke følger anbefalingen til sin egen ekspertgruppe og sier nei til de to dyre legemidlene ipilimumab mot føflekkreft med spredning og abirateron mot prostatakreft.

Les også: - Naturmidler påvirker kreftbehandling

Sa nei

I en kronikk på NRKs nettsider mandag skriver helsedirektør Bjørn Guldvog at det hadde vært forhandlinger mellom direktoratet og produsenten av ipilimumab i et forsøk på å redusere prisen, men at disse forhandlingene ikke førte fram. Avslaget på 20 prosent var ifølge NRK for lite.

– Vi fikk tilbud om å inngå en hemmelig avtale om pris. Vi avviste det fordi vi er opptatt av rettferdighet og likeverd i den norske helsetjenesten, og vi må ha åpenhet om hvordan ressursene benyttes, sier Guldvog til NRK.

Les også: Norge bruker mindre på kreftmedisin

Så langt er medisinen tatt i bruk i elleve land i Europa. Svenske forhandlere NRK har vært i kontakt med, sier at rabatten som gis kan være opp mot 50 prosent.

– Uverdig spill

– Vi har hatt tradisjon for å akseptere priser som ligger i størrelsesorden 50 prosent av den prisen vi opprinnelig fikk fra produsenten, sier Guldvog, men som gjentar holdningen mot å inngå hemmelige avtaler.

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er opprørt og finner ikke argumentene om hemmelig prisavslag formildende for statens beslutning.

Les også: Norge på Europa-bunnen i bruk av ny kreftmedisin

– Det aller viktigste er at pasienten får disse medisinene. Og bruker man lang eller kort tid på forhandlinger, så får man ta medisinene i bruk og deretter reforhandle priser etter hvert. Det blir et uverdig spill dette her, sier Ryel.

Personvernpolicy